Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Яж ден и нощ и отслабвай – килограмите се топят като масло! Засищаш се от едно парче:
Яж ден и нощ и отслабвай - килограмите се топят като масло! Засищаш се от едно парче:

Яж ден и нощ и отслабвай – килограмите се топят като масло! Засищаш се от едно парче:

Нашата читателка Валентина сподели с нас няколко много вкусни рецепти за диетични ястия.

Всички тези ястия са бързи, лесни и много прости за приготвяне, а това, което ги прави специални е, че с тях не чувствате глад, а и отслабвате. Тя споделя, че спазва тази диета от 2 месеца и за този период е отслабнала със 17 кг.

„Вече съм на тази диета от 2 месеца. Отслабнах с повече от 17 кг. „Не мисля, че спазвам строга диета, просто сменям диетата си“, казва Валентина, която получава много комплименти, че е значително по-слаба.

Тя посочи, че има няколко рецепти, които често приготвя за тази диета и този диетичен протеинов хляб е една от тях. Страхотно за тези, които са алергични към глутен или са на кето диета. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Диетичен хляб без брашно и глутен:

Диетичен хляб без глутен

Продукти: 

  • 2 супени лъжици семена от чиа
  • 4 супени лъжици овесени ядки
  • 100 мл вряла вода
  • 250 г белтък (1 белтък тежи средно 25-30 г)
  • 1 равна чаена лъжичка сол
  • 100 г смляно ленено семе

За поръсване отгоре:

  • сусам
  • ленено семе
  • овесени ядки

Приготвяне: 

Лененото семе и овесените люспи се изсипват в дълбока купа, разбъркват се, след което се заливат с половин чаша вряла вода. Така разбъркани се оставят да престоят половин час, докато набъбнат и омекнат. През това време премерете белтъците.

овесени ядки

При едно средно голямо яйце белтъкът тежи приблизително 25 g, а при по-големите яйца – 30 g. В зависимост от големината им ще ви трябват приблизително 7-10 яйца, но е най-добре да ги претеглите, тъй като за тази рецепта ви трябват 250 г белтък.

белтъци в купа

Изсипете ги в по-дълбока купа, добавете една равна малка лъжичка сол, след което ги разбийте на пяна за 6-8 минути или колкото е необходимо да стане твърд сняг (в зависимост от капацитета на миксера).

След това добавете 100 г смляно ленено семе, както и набъбналите семена чиа, смесени с овесени ядки (трябва да са поели напълно течността). Разбъркайте бавно с лъжица или кухненска шпатула, докато съставките станат гладки.

смес за хляб

смес протеинов хляб

Сместа все още трябва да остане пенлива и въздушна, за да стане мек хлябът. Подгответе си малка тавичка или формичка (моята е 15х20 см), намаслете малко дъното и стените и я постелете с хартия за печене. Можете да използвате и по-тясна, за да получите по-висок хляб.

забъркване хляб

протеинова смес

Изсипете цялата смес в тавата, разстелете я равномерно, за да няма луфтове и заравнете. Включете фурната да се загрее на 180 градуса. Отгоре се поръсват овесени ядки, сусам и ленени семена. Преминете отгоре с шпатула, за да залепите семките.

протеинов хляб в тава

Сложете да се пече в силно загрята фурна, около 30-35 минути в зависимост от съда, който сте избрали (дебелината на хляба). След това изключете фурната и оставете хляба да престои вътре още 15-20 минути.

изпечен протеинов хляб

Извадете върху решетка да се охлади, след което сервирайте.

протеинов диетичен хляб

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?