img
Home / БЪЛГАРИЯ / 10 въпроса, на които повечето днешни студенти не могат да отговорят

10 въпроса, на които повечето днешни студенти не могат да отговорят

/
/
/
805 Views

Общата култура на днешните млади в областта на историята, географията, културата, науката, изкуството силно куца, биха възкликнали представителите на поколението Х, които през 80-те години на миналия век са били студенти.

 

Изследване потвърждава опасенията им. Професорите от университета в Кент Джон Дънлоски и Катрин Раунсън направили мащабна оценка на нивото на обща култура на днешните студенти и сравнили резултатите с аналогични тестове, проведени от Томас Нелсън и Луис Наренс през 1980 г. Използвайки същите 300 въпроса, които Нелсън и Наренс задали навремето, Дънлоски и Раусън се опитали да установят новите норми на обща култура. За никого няма да е изненада един от основните им изводи – повечето студенти днес нямат базисни знания за неизменни и основополагащи факти от областта на географията, историята, естествознанието, математиката, изкуствата. Така например, данните от изследването им показват, че по-малко от 5% от анкетираните студенти знаят, че Мария Кюри е открила химичния елемент радий, че Евклид е Бащата на геометрията, че Моцарт е написал операта „Дон Жун”, че сър Артър Конан Дойл е автор на разказите за Шерлок Холмс и че Алфред Нобел е изобретил динамита.

 

Нататък става още по-лошо! В изследването от 1980 г. фактът, че Париж е столица на Франция е на шеста позиция от гледна точка на правилно посочен отговор. В сегашното изследване се срива на 23 позиция. Също „толкова” утешителен е фактът, че 30% от участниците в сегашната анкета предполагат, че Багдад е столица на Афганистан, а 6% смятат, че Найроби е столица на Африка. 21% са убедени, че Будапеща е столица на Индия, а 12 % твърдят, че Еверест е връх в Апалачите.
Колкото до позитивните моменти, Дънлоски и Раусън установили, че мнозинството от сегашните студенти имат много по-добри знания относно актуалната поп-култура в сравнение с предшествениците си от 1980 година.

 

За пример те посочват факта, че знанието, че Алфред е иконом на Батман се качва на 101 място в тяхната анкета от 137-о в предишната. И два пъти повече студенти понастоящем от преди знаят, че Marlboro е първата компания, въвела кутията с капак за опаковане на цигари. А информираността, че мъжката шотландска поличка се нарича „килт” се издига на 25 място днес от 79-а си позиция преди.
И вас ли ви тревожи стремителната загуба на знания? Тогава си направете сами проверка със следващите десет въпроса. Нито един от анкетираните 671 студента в изследването на Дънлоски и Раусън не е успял да отговори правилно на всички тях. В интерес на истината, повечето са свързани с американската образователна система, но има и такива, които действително покриват общовалидни критерии за добър фундамент от знания.

 

1. Кой е най-високият връх в Южна Америка?
2. Как се е наричал най-големият военен затвор на Конфедерацията по времето на Гражданската война в САЩ?
3. Кой е авторът на романа „Братя Карамазови”?
4. Кой пръв е успял да пробяга дистанцията от една миля под четири минути?
5. Как се нарича планинската верига, разделяща Европа от Азия?
6. Как се казва пилотът на шпионския самолет U-2, който е бил свален над територията на Русия през 1960 година?
7. Коя е фамилията на човека, на когото приписват думите: ”Съжалявам единствено, че имам само един живот, който мога да дам за страната си”?
8. Коя е фамилията на капитана, командващ британския кораб „Bounty” по времето на метежа?
9. Коя е фамилията на кубинския държавен лидер, свален от Фидел Кастро?
10. Коя е фамилията на човека, направил по-голямата част от фотографиите за Гражданската война в Съединените щати?
ОТГОВОРИ:
1. Аконкагуа;
2. Андерсонвил;
3. Достоевски;
4. Банистър (Роджър);
5.Урал;
6. Пауърс;
7. Хейл (Нейтън);
8. Блай (Уилям)
9. Батиста (Фулхенсио);
10. Брeйди (Матю).
manager.bg

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook