img

10 начина за боядисване на яйца, с които да оберете овациите на Великден!

/
/
/
933 Views
loading...

Лека-полека Великден наближава и със сигурност вече сте започнали да се чудите как да боядисате яйцата тази година. Днес от Ко4 Ви подготвихме 10 лесни и атрактивни начина за боядисване, с които със сигурност ще сте център на внимание.

Ето ги и тях:

Боядисване на яйца с олио

В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефектът наистина е много красив и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

Боядисване на яйца с желатин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои, разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултатът е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

Боядисване на яйца с памук

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, поръсвате от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово, яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултатът започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете Ви да добият цвета на яйцата.

Боядисване на яйца с люспи от лук 

За този начин на боядисване се използват сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от тънък дамски чорапогащник, като преди това се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащникът и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, в цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се отцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

Боядисване на яйца  с чорапогащник и листенца

Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

Боядисване на яйца с рисунки с восък

По изстиналите напълно яйца се рисуват с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък, боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

Боядисване на яйца с кристали

Използвайте кристалите, които се продават по магазините. Спазвайте указанията за приготвяне и употреба. След като яйцата са сварени, оставете ги във водата с кристали, за да могат те да полепнат добре по черупката. Боядисайте „кристалните“ яйца с фантазия и въображение.

Боядисване на яйца с винена киселина

Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/. От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета. След това се боядисват в какъвто цвят искате. Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.

Боядисване на яйца с природни бои

Все повече хора се интересуват от шаренето с природни бои. На едни им е писнало от химията, други имат склонност към автентичното. Експериментът си заслужава, защото в приготвянето на отварите, които обагрят яйцата наистина има нещо магично. Цветовете понякога изненадват приятно за разлика от химическите краски. С натуралните багри всяка черупка има различен нюанс, в зависимост от това колко стои в боята.

Най-малко са възможностите за оцветяване на най-важното яйце – червеното, символ на Христовата кръв. Бабите ни са използвали дъбова кора и са успявали. Много атрактивно малиново червено можете да получите от каркаде. Огненочервена багра можете да си спретнете като стриете на прах тресчици от Бразилско дърво. От листата на червеното цвекло, след варене, можете да си получите лилава боя.

Виолетова боя можете да си направите и от листата на червеното зеле. Те се варят 30 минути с една лъжица оцет. Най-много са вариантите за багрене в зелено – цветът на чистотата. Копривата придава наситен цвят, смрадликата – доста по-тъмен, а ореховата шума – зелено-кафяв. Жълтото пък се постига с лайка и кора от бреза. Оранжево можете да си спретнете с люспи от червен лук и морков.

Боядисване на яйца на пръски

Ако искате яйцата ви да станат на ситни точки, потопете четка за зъби в боята и прокарвайки нокът по влакната, напръскайте яйцето. Изберете контрастен цвят, който да се различава от основния цвят на черупката. Бъдете внимателни и използвайте найлонова покривка или картон, защото има сериозна опасност пръските да стигнат по стената или мебелите.

Източник: За жената

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!