Горещи новини

17-годишният Кристиян хвана сом, по-голям от него

Kristiqn Georgiev hvana ogromen som

*182-сантриметров звяр измъква на блесна от река Марица Кристиян Георгиев

Да уловиш сом, по-голям от самия теб! Това звучи невероятно но се случва на 17-годишен ученик от град Чирпан. Кристиян Георгиев едва ли ще забрави последния си риболовен излет по река Марица. Пред „България Днес“ юношата разказа с вълнение за битката с водния хищник.

Кристиян току-що е преборил големия сом
Кристиян току-що е преборил големия сом

„Открихме успешно сезона за тази година. Аз съм доста начинаещ в риболова, но явно просто съм голям късметлия, щом успях да преборя този сом“, споделя Кристиян. Щом голямата риба е измъкната на брега, той ляга до нея и установява, че е е по-нисък от улова си. Сомът е измерен и дължината му се оказва цели 182 сантиметра.

Разбира се, това далеч не е най-големият екземпляр от вида, улавян от Марица.

Очевидци потвърждават за внушителни сомове, далеч надхвърлящи два метра. Те най-често обитават по-долното течение в района от Харманали до Свиленград в близост до границите с Гърция и Турция. Но за още непълнолетния ученик този трофей остава спомен за цял живот. Затова и Иванов решава да подари свободата на рибата обратно с надеждата един ден да я хване отново още по-голяма. Поради тази причина не е измерено и точното тегло на сома, но по преценка то е било около 45 кг.

Рибата е уловена от река Марица
Рибата е уловена от река Марица

Кристиян издава и такъмите, с които е успял да улови речния звяр. Той е замятал на спининг с блесна, сребриста на цвят, тежка 55 грама. Въдица му е била ZECK Blinker Jorg Spin 2.7 метра, 30-180 грама, а макарата – PENN Slammer IV 5500. Използвал е плетено влакно с дебелина 0,42 милиметра.

Ето я успешната примамка - блесна
Ето я успешната примамка – блесна

Тази година риболовът на сом стартира доста солидно. На много места из страната се хвалят с незапомнена активност на сладководния хищник.

Меката зима раздвижи рибите по-рано от обичайното и те се хранят ударно още преди да е настъпил април месец. Сомовете са изявени месоядни и нападат почти всякаква плячка, която се движи – от риби, жаби до птици и дори дребни бозайници като водни плъхове и нутрии. Виждано е как огромни екземпляри буквално засмукват домашни патици, плаващи по повърхността на водата.

Когато замятаме за сом, като естествена примамка най-често се използва жива риба – каракуда, но работа ще ни свърши също едра червеноперка, костур или кефал. Едри пиявици, нанизани на куката, се считат за неустоим деликатес за речните сомове.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "17-годишният Кристиян хвана сом, по-голям от него"

Какво мислите?