Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » 5 ключови белега, които издават идеалната диня: За да не ви пробутват зелен плод
5 ключови белега които издават идеалната диня: За да не ви пробутват зелен плод

5 ключови белега, които издават идеалната диня: За да не ви пробутват зелен плод

Динята – любимата лятна сладост. Кой би отказал на парченце сочна диня в жегата?

Да не говорим за полезните свойства, които вкусният и сочен плод крие в розовата си сърцевина Въпреки това, когато избираме диня , често пъти ни пробутват недозряло кълбо с вкус на тиква.

Затова е важно да знаем 5-те ключови белега, които издават идеалната диня – лесно е:

Петно

Когато погледнем дините, големите бели петна по тях веднага хващат окото.

Това е естествен момент. Петното се образува на мястото, което е в непосредствена близост до земята, когато динята зрее. Най-зрелите дини ще бъдат с кремаво-жълти петна, понякога дори златистокафяви.

Белег-паяжина

На кората на динята винаги има белег, подобен на паяжина. Образува се от опрашването на цветовете на динята от пчелите. Колкото по-добре е опрашена една диня, толкова по-сладък ще бъде плодът.
Момче или момиче

Може би не знаете, но дините имат пол. Мъжките дини имат по-продълговата форма. Момичетата пък са по-кръгли. Смята се, че първите са по-воднисти, а вторите – по-сладки.

Така изглежда белега, подобен на паяжина

Размер

Когато става въпрос за размер, мнозина вярват, че колкото повече, толкова по-добре. В края на краищата, искаме да си купим продукт, който да трае по-дълго. Въпреки това, по-добре е да изберете средна по размер диня. Нито твърде голяма, нито прекалено малка.

Опашка

Опашката на динята издава нейната зрялост. Ако е зелена, значи, че реколтата е прибрана малко по-рано и динята няма да бъде много вкусна. Но сухите, жълто-кафяви опашки са добър знак.

Ползи от динята

Динята действа профилактично срещу някои ракови заболявания, а високо ѝ съдържание на калий помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане.

Тя също е добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума. Семената на динята съдържат веществото cucurbocitrin, което помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.

Хапвайки редовно диня през летните месеци, можем да прочистим организма си токсични продукти, което я прави подходяща храна при проблеми с отделителната система.

Те съдържат много течности и облекчават заболявания на бъбреците, като предпазват от образуване на камъни в бъбреците, а помагат и при някои заболявания на черния дроб и жлъчката, също и при лечение на подагра. До 2,5 кг сочна любеница на ден може да помогне при отслабване на хора, страдащи от затлъстяване.

Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет, за които препоръчителната дневна доза диня е около 200-300 г. Смята се, че фруктозата от динята подобрява работата на черния дроб, успоредно с което и усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Ако страдате от запек, било то дори и хроничен, динята би могла да ви е от голяма полза заради високите нива на магнезий и фина целулоза.

Редовното хапване на сочния плод ще регулира перисталтиката на червата и ще стимулира отделянето на жлъчен сок. Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е много подходяща за храна през разтоварващи дни.

Източник: За Жената

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?