Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » 7 вагинални миризми, за които всяка жена трябва да знае
7 вагинални миризми за които всяка жена трябва да знае

7 вагинални миризми, за които всяка жена трябва да знае

И те могат да разкажат много за вашето здраве.

Смешно, но вярно: влагалището винаги трябва да мирише на вагина. Можете да използвате всякакви средства, които маскират естествената миризма, но тя никога няма да мирише на цветя.

Но някои вагинални миризми трябва да се наблюдават много внимателно, защото те могат да показват инфекции, които трябва да бъдат излекувани възможно най-скоро.

1. Миризмата на белина

Някои смазочни материали или лубриканти по презервативи могат да причинят миризма, наподобяваща миризмата на белина. В тази ситуация няма от какво да се притеснявате, това не е признак за някакво заболяване, а просто сигнал, че си струва да изберете по-подходящ лубрикант.

2. Сладникав мирис

Да, диетата може да повлияе на вкуса и миризмата на секрети, макар и леко. Например цитрусовите продукти като портокали, ананаси и грейпфрути значително подслаждат миризмата на вагинална течност, а лукът, чесънът и броколите, напротив, развалят този аромат.

3. Миризмата на мускус

Миризмите могат да се променят през целия ден. Например, ако активно тренирате, тогава миризмата става малко по-мускусна, поради влагата, отделяна от потните жлези наоколо.

4. Мирис на риба

Ако забележите рибена миризма, която се засилва веднага след секс и също е придружена от обилни секрети, това може да показва бактериална вагиноза или млечница. В това състояние бактериите започват да се размножават активно, нарушавайки нормалния pH баланс на влагалището. За щастие ситуацията лесно се коригира с антибиотици и следва да посетите гинеколога си.

5. Медна (метална) миризма

Абсолютно нормално е, ако по време на вашия период вагиналната ви миризма изглежда метална. Ако забележите подобна миризма по време на овулация, трябва внимателно да обмислите състоянието на вагината и да се уверите, че нямате кървене.

6. Мирис на хляб или бира

Малко количество микроорганизми винаги има във влагалището ни, но имунните проблеми могат да причинят активен растеж на гъбичките. Инфекцията лесно се забелязва чрез секрети, подобни на извара. Обикновено тази инфекция отминава сама по себе си, но ако трае повече от седмица, има смисъл да се консултирате с лекар.

7. Острата миризма на гниене

Ако миризмата се е променила толкова много, че предизвиква отвращение, телесната температура е повишена и се наблюдават спазми в долната част на корема – това може да е признак на възпаление на тазовите органи. Често се причинява от инфекции като гонорея или хламидия, в ситуация, когато отделни бактерии се преместват в шийката на матката или други репродуктивни органи.

Това заболяване има неприятни последици като безплодие и хронична болка, така че лечението трябва да започне незабавно. Гинеколог ще проведе тестове и ще предпише определени антибиотици, които ще помогнат за решаване на проблема.

Обръщате ли внимание на миризмата?

Източник: За Жената

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook