img
Home / БЪЛГАРИЯ / 8 бона дава държавата за приспособяване на кола за инвалид

8 бона дава държавата за приспособяване на кола за инвалид

/
/
/
153 Views

До 8000 лв. ще отпуска държавата на хора с увреждания за приспособяване или преустройство на личен автомобил, научи ko4.  

Това е предвидено в проекта за Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, който е публикуван за обществено обсъждане. За отпускане на помощта могат да кандидатстват само хора с доказан дефицит на долни и горни крайници. Те ще трябва да представят медицинската си експертиза.

След одобряването на проекта за финансиране човекът с трайно увреждане сключва договор за приспособяване или преустройство на личната си кола. Националната програма предвижда още и финансиране на обучение за придобиване на правоспособност за управление на автомобил.

Освен това могат да бъдат отпуснати средства и за инвестиционни проекти за изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства. В проектните предложения трябва да са предвидени само строително-монтажни работи за изграждане или поставяне на съоръжения за преодоляване на различни нива на жилищните сгради. Такива съоръжения могат да са рампи, подемни платформи и асансьори. Стойността на проектите трябва да е между 12 000 и 100 000 лв. Оценяването им ще се извършва от петчленна експертна комисия. За да бъдат одобрени кандидатите обаче те не трябва да са били финансирани за същото в предходен период. Освен това трябва да представят одобрен инвестиционен проект и издадено към него разрешение за строеж или поставяне на съоръжение.

marica

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!