img
Home / ЗДРАВЕ / 8 разпространени мита за рака на простатата

8 разпространени мита за рака на простатата

/
/
/
731 Views

Според статистиката един от всеки седем мъже е диагностициран с рак на простатата. Това доста общо заболяване е заобиколено обаче от много митове.
Ще се опитаме да ги разберем и ще говорим за симптомите на болестта, методите за диагностициране, прогнозите на специалистите и методите на лечение.

8 разпространени мита за рака на простатата
 

Мит: Ракът на простатата се диагностицира само при възрастни мъже.
Рискът от рак на простатата се увеличава с възрастта, а при повечето мъже заболяването се диагностицира след 65 години. Въпреки това според статистиката пациенти стават все по-млади мъже. Например прогнозите през следващата година ще бъдат диагностицирани 181 000 нови случая на рак на простатата. А около 40% от тези случаи ще засегнат по-младите мъже. Веднага щом представителите на по-силния пол навършат 50-години, рискът да се разболеят бързо нараства.

Мит: Липсата на симптоми на рак на простатата означава, че сте здрави
Простатата е малка екзокринна жлеза, която е една от най-важните части на гениталната сфера. В началния етап ракът на простатата не се усеща от никакви симптоми. Симптомите на това заболяване обикновено прогресират в по-късни етапи и включват проблеми с уриниране, кръв в урината, болка в таза и проблеми с ерекцията. Ето защо, ако имате някой от тези симптоми, трябва незабавно да посетите лекар.

Мит: Ако никой в ​​семейството не е имал рак на простатата, аз съм имунизиран от това
Гените играят решаваща роля в риска от развитие на болестта. Например, ако баща ви е бил диагностициран с рак на простатата, вероятността и вие да се разболеете, е два пъти по-голяма. Присъствието на двама или повече близки роднини с фамилна анамнеза увеличава вероятността от заболеваемост до 4 пъти. Въпреки това, факт е, че ракът на простатата е най-често срещаният рак сред мъжете. Пациенти стават и хора, които не са обременени с фамилна анамнеза.

Мит: PSA тестът ще помогне да се диагностицира рак на простатата
В действителност, тестът за простатно-специфичен антиген (PSA) ще покаже само, че някои патологични процеси се извършват с простатната жлеза. Но те може да не са свързани с рак на простатата. В допълнение към теста за PSA, лекарите препоръчват дигитален ректален преглед, който идентифицира всички разширения, плътности и петна в простатната жлеза.

Мит: Високите стойности в тестовете за PSA показват рак
Високите стойности в тестовете за PSA може да показват не само наличието на различни видове тумори, но също и  възпалителни процеси, което води до увеличаване на простатната жлеза. В момента има голям дебат за рисковете и ползите от този вид скрининг. Много лекари смятат, че тестът за PSA не осигурява 100% гаранция за диагностициране на рак на простатата.

Мит: Вазектомията причинява рак на простатата
Някои изследвания показват връзка между вазектомия (мъжка стерилизация) и леко повишаване на риска от рак на простатата. Има обаче и други проучвания, които опровергават тези заключения. Ето защо не е нужно да се притеснявате за риска от рак на простатата, ако планирате да направите вазектомия. Въпреки това, многобройните сексуални контакти и честите еякулации също не увеличават вероятността от рак на простатата. Това е още едно погрешно схващане.

Мит: Ракът на простатата не е сериозно заболяване
Ракът на простатата е втората водеща причина за смърт от рак при мъже след рак на белия дроб. Обикновено това заболяване прогресира бавно и в началото се ограничава до заемането на простатната жлеза. Ако човек е с диагностициран със заболяване на много ранен етап, може да не е необходимо лечение. Вместо това лекарите предлагат редовно наблюдение на състоянието в продължение на няколко години. Въпреки това, някои неоплазми могат да бъдат по-агресивни и да се разпространят бързо в тялото, така че те могат да бъдат фатални.

Мит: Лечението на рак на простатата води до импотентност
Ерекцията се контролира от два малки нерви, които се намират от двете страни на простатната жлеза. Някои видове лечение на рак на простатата, като радиация или хирургия, наистина могат да засегнат тези нерви. Въпреки това, други методи на лечение ще оставят еректилната функция нормална.

Източник: zdrave.to

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook