img
Home / БЪЛГАРИЯ / 83-годишна жена вдъхва кураж на пациенти

83-годишна жена вдъхва кураж на пациенти

/
/
/
283 Views

Най-голямото вълшебство е да бъдеш добър човек, да умееш да влезеш в тялото и душата на болния, така че да го разбереш – така Мария Пейчева или госпожа Мария, както я наричат пациентите, определя доброволческата си работа в Националнатаболница за лечение на хематологични заболявания.

83-годишната жена минава през дългите коридори на болничното заведение,вдъхвайки кураж и надежда на болните.

„Думата благодаря за мен е като най-топлата прегръдка“, сподели тя в студиото на„120 минути“. Звеното в болницата е открито преди няколко месеца, а инициативата идва от Франция. Госпожа Мария, по образование доктор по психология, обяснява, че разбира за доброволческото звено за психологическа подкрепа и грижи случайно от интернет.

Признава, че дори след пенсионирането си продължава да работи активно, а посещенията й при пациентите в болницата са начин да оползотворява времето си и да бъде полезна.

По думите ѝ преодоляването на фактите от реалността става с много любов и топлина към пациента. Според нея страхът на човек го прави безсилен и изразходва неговата енергия. Рецепта за справяне със страха за Пейчева са позитивните мисли, освобождаването от болката и скръбта.

„Винаги съм казвала на своите деца, когато изпаднат в труден момент, да пеят, да тананикат песни. Аз го правя непрекъснато“, допълва още тя.

Госпожа Мария обяснява, че разделя своите пациенти на три групи. Първата е за тези,които тепърва разбират за болестта си. Това за нея е етапът на отрицанието, в който нивата на стрес са най-високи.Към втората група се причисляват тези пациенти, които се адаптират към болестта, а в третата са тези, които вече са приели диагнозата.

Източник: spomen

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook