Горещи новини

9 дървета с бяла енергия, които ще прогонят всяко зло от къщата:

Dyrveta s bqla energiq

Още от древни времена в народните вярвания природата е била натоварвана едва ли не със свръхестествени свойства. Неслучайно хората са вярвали, че съществува магическа връзка между човека и природата.

Знание, оцеляло още от времената на траки, славяни и прабългари, се е запазило в устната ни традиция за това как трябва да се садят различните растения и какви магически сили излъчват те.

Днес от Ko4 ще ви представим 9 дървета с бяла енергия, които ще прогонят всяко зло от къщата:

липа дърво

Липа

Липата е култово дърво у всички славянски народи, при келти и германи.

По-късно е установено, че кръстче, изработено от това дърво, предпазва човека от всяко зло – беди и болести. Високият сакрален статус на липата има връзка и с християнските легенди. Тя е смятана за дървото на Богородица. Липата покрива със своите клони Богородица и малкия Христос по време на тяхното бягство в Египет. Листата и цветовете й се използват широко в любовната магия. От дървесината й се приготвят амулети, които имат за цел да привличат любов и щастие.

Там, където растат липи, не падат мълнии, а хората се криели под нейните клони по време на опасности. Но е добре да се засажда далеч от къщата заради корените си. С ароматните си цветове тя освежава околната среда, големите й листа пречистват въздуха. Заради формата им на сърце пък келтите се събирали под липа при разрешаването на спорове – за да се вземат най-справедливите решения. С въглища от липово дърво някога са пречиствали водата и са си почиствали зъбите и венците.

дърво орех

Орех

Много вярвания са свързани и с ореха. Както и липата, той не бива да бъде засаждан в близост до къщата, защото след години корените му ще я повдигнат. Не е добре и да се седи под сянката на орех, защото човек ще настине. Ако на Илинден има гръмотевици, орехите ще се напълнят с червеи.

акация дърво

Акация

Цветовете на акацията са изключително полезни, но древните са смятали, че това дърво не трябва да е в близост до къщата. Около него витаели много силни енергии, които само малцина посветени жреци са можели да контролират. По-рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането й се смятало за светотатство.

дърво бор

Бор

Борът се считал за добротворно дърво, но само ако е покълнал сам.

дърво бреза

Бреза

Сокът на брезата е изключително полезен за прочистване на организма, но само старейшините имали право да го добиват през пролетта. За измитане на злото от нейните клони в древността са се правили метли, а от сухата й кора – факли, които се палели на Ивановден или на Петровден.

черница

Черница

Черница близо до къща не било добър знак. Възрастни хора казвали, че огромни черници, които се виждат отдалеч, са знак, че къщата до тях отдавна е опустяла заради смърт или друго.

дърво върба

Върба

Върбата заема важно място в народните вярвания. От нея се правят венчета, които церят дископатия и други болежки. За глога пък се е вярвало, че тоягата от него е най-мощното средство срещу вампири и зли духове, които пият силите на сърцето. Не случайно цветето и плодът на това растение в народната медицина се използват именно за лечение на сърце.

дърво ябълка

Ябълка

Ябълката се свързва с греха в християнството, но в народната традиция е магически плод, символ на приятелство и съпружески живот. Тя е неразделна част от сватбени и религиозни обичаи. Преди Петровден (29 юни) обаче жените не бивало да ядат този плод, за да не им пораснат ябълки в гърлото като на мъжете.

дърво череша

Череша

Доскоро в някои села на България се е спазвал следният ритуал – с първата вода от къпането на новороденото се поливала черешата, за да стане детето красиво. Дървото се счита за символ на страстта и любовта.

Източник: За жената

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "9 дървета с бяла енергия, които ще прогонят всяко зло от къщата:"

Какво мислите?