В началото на декември в Клиниката по нефрология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София бяха проведени безплатни профилактични прегледи на пациенти с хиперурикемия и подагра, припомня ko4.
Инициативата под мотото “Подагра&Бъбреци. Направи връзка!” е част от кампанията за популяризиране на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците.
Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина.
Те отключват възпалителен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната криза. По данни от международни проучвания през последните 50 години повечето хора живеят с двойно по-високи стойности на пикочна киселина. Въпреки че в миналото подаграта се е смятала за “болест на кралете”, днес от нея боледуват хора от всякакви социални прослойки.
Какво свързва хиперурикемията с подаграта, какви са причините “болестта на кралете” да засяга все повече от нашите съвременници и как се лекува подагрозният пристъп, разговаряме с началника на Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” доц. д-р Атанас Кундурджиев.
Доц. д-р Атанас Кундурджиев, д.м., е специалист по нефрология, кардиология и вътрешни болести. Приоритет в неговата практика са пациенти, чийто здравословен проблем е вследствие на бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
Д-р Кундурджиев е бил зам.-министър на здравеопазването в периода 2000-2001 г., изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска” и главен секретар на БЛС в периода 2002-2004 г.
– Доц. Кундурджиев, какво е общото между хиперурикемията и подаграта?
– Общото е, че и при двете заболявания има увеличение на пикочната киселина. Самото увеличение на пикочната киселина в кръвта се нарича хиперурикемия.
А подаграта е метаболитно заболяване, което се причинява от невъзможността на организма да извежда излишната пикочна киселина през бъбреците и я превръща в твърда форма – т.нар. кристали на пикочната киселина, които се натрупват в ставите и околоставните структури.
Те отключват възпалителен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната криза.
Пристъпът се характеризира най-често със силна болка в ставата на палеца на крака, откъдето води и наименованието си подагра – в превод от гръцки означава “крак в капан”.
Някога пациентите, които са страдали от подагра, са ги смятали между пристъпите за здрави хора, защото те са получавали пристъп, който след няколко дни отзвучавал и след това човек е привидно здрав.
Но в последните десетилетия се обръща голямо внимание на тези състояния, тъй като те са част от метаболитния синдром. Те се съпътстват нерядко с високо кръвно налягане, със захарен диабет, със затлъстяване, с дислипидемия – това е повишено ниво на някои липиди, които също са рисков фактор.
При тези състояния се обръща внимание и на повишения сърдечносъдов риск. Това е важно, защото пациентите могат да получат пристъп веднъж в годината и да се чувстват здрави в останалото време, но през целия този период това състояние води до увреждане на т.нар. таргетни органи – бъбреци, сърце, кръвоносните съдове и до съответните усложнения.
Така че с тези безплатни профилактични прегледи ние именно на това искаме да обърнем внимание и в този смисъл те не са самоцелни. В това, че идват да се прегледат тук – в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” например 60-70 човека, при общия брой на страдащи от хиперурикемия и подагра, е незначителна цифра.
Но именно по този начин, като даваме гласност, всъщност запознаваме обществеността с тези заболявания, защото, когато хората имат информация за определени състояния, те могат да вземат мерки. А хиперурикемията, когато се установи навреме, има начини да се коригира, има ефективни лекарства, има диетични режими, така че усложненията да се сведат до минимум.
– Защо наричат подаграта “болест на кралете”?
– Защото пищните трапези, отрупани с дивечови меса, полети обилно с вина и друг алкохол и всякакви висококалорични храни са могли да си ги позволяват само богатите хора.
Те са преяждали и препивали, народът е нямал тази възможност. Но сега начинът на живот е така променен, че болшинството наши съвременници имат достъп до висококалорични храни, защото не е само месото. Например храни, които съдържат захари и които водят до диабет.
Един много важен факт за повишаването на нивото на пикочната киселина в кръвта е прекалената употреба на фруктоза, която се съдържа в сокове, газирани напитки.
За 30 години приемът на фруктоза от населението е нараснал с 2000%, което значи 20 пъти. Да, нашият организъм е устроен така, че еволюционно да може да се справя с предизвикателствата, но когато за 30 години в рамките на един човешки живот става такава промяна, няма как това да стане. Освен това древните хора са използвали физическа енергия, за да набавят храна – ходили са на лов, обработвали са земята. Те са били в някаква хармония с околния свят.
Съвременният човек почти не използва физическа енергия, за да си набави храна, той просто отива в супермаркета и си я купува. И ако не спортува, не се движи и ако не съобразява количеството и качеството на храната, която приема, това вече води до болестите на съвременното общество – затлъстяване, обездвижване, захарен диабет, дислипидемия и не на последно място – хиперурикемия и подагра. Всички тези фактори водят до много по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.
Доц. д-р Атанас Кундурджиев
– Не сме в “клуба на богатите”, но си похапваме добре. Страдат ли българите от подагра?
– Няма епидемиологични проучвания, но ще ви кажа от моята практика. Миналия месец преглеждах един мъж, който работи в изцяло мъжки колектив от около 30 човека.
И когато той казал на колегите си, че има повишено ниво на пикочната киселина и подагра и им описал оплакванията си, почти половината от колегите му са заявили, че имат подобни проблеми. Така че сами можем да съдим по този факт. А и ние в практиката го виждаме.
– Казахте, че начинът на хранене е в основата на заболяването, но какви други фактори могат да предизвикат подагра?
– Причините за това състояние са много. Да, видът на храната е един от основните фактори. Но подаграта може да бъде и наследствена. Друг фактор може да бъде повишеното разграждане на пурин поради стрес, хронична консумация на алкохол или цитостатици.
От алкохолните напитки най-голям риск за хиперурикемия и подагра е приемът на бира, защото тя съдържа най-много пурини. Увеличено разрушаване на клетките в организма например поради тумори, псориазис, затлъстяване също е фактор. Тук искам да отворя една скоба.
Подаграта се среща 9 пъти по-често при мъжете, отколкото при жените, така че и полът играе роля. Още Хипократ навремето е казал, че мъжете се разболяват от подагра след първите си полови актове, смятало се е, че тогава съзряват като мъже, докато жените, след като им спре менструалният цикъл.
Така че жените след менопауза са по-застрашени от хиперурикемия и подагра. До менопаузата женските полови хормони имат предпазен ефект.
– Освен подагрозните пристъпи, можем ли да говорим и за други симптоми при подаграта?
– Може да има хронични промени в ставите под формата на оток и възпаление, зачервена кожа. Поради натрупване на кристализирана пикочна киселина в близост до съответните стави могат да се появят възли, наречени “подагрозни” или “тофи”.
Това са подкожни образувания, които са като туморни разраствания. Интересното е, че тези тофи не са пасивни структури, а са активни грануломи и когато се проявят, сърдечносъдовият риск нараства още повече. Подаграта с тофи показва усложнение не само на самата болест, но и на сърдечносъдовия риск.
Засягат се бъбреците, тъй като пикочната киселина се отделя през тях. Когато тя е в повишено количество, може кристали да се отложат в структурите на бъбреците и да се стигне до бъбречна недостатъчност. В проведената кампания ние обръщаме внимание и на този факт.
Пациентите да изследват профилактично пикочната киселина, да си изследват урината, някои маркери за бъбречна функция. Това влиза в профилактичния пакет на Здравната каса и просто трябва ежегодно да се прави. Именно това смятам, че е най-важният извод от тази кампания – необходимостта от профилактични прегледи с тази насоченост.
– На прага сме на коледни и новогодишни празници, свързани с богати трапези. Какви са вашите съвети към пациентите с хиперурикемия и подагра?
– По традиция преди празниците много се говори за храненето, за преяждането и последиците от това. Така че моят съвет е преди всичко умереност в храненето. Много е важно, когато се установи повишено ниво на пикочната киселина, да се спазва диетичен режим.
Да се избягват месата и месните продукти – особено червените меса, да се избягват тлъстите храни, разбира се, готварската сол, фруктозните сокове и сиропи, за които говорихме, алкохолът. Но диетата за всеки пациент е индивидуална. Добре е диетичният режим да бъде съгласуван с лекуващия лекар.
Разбира се, не сме направили тази кампания с оглед на предстоящите празници, а защото искаме профилактиката да бъде постоянно на вниманието на хората и те да си правят необходимите прегледи и да не ги подценяват.
Защото ние, българите, обръщаме внимание на здравето си, когато имаме оплаквания. А тези заболявания протичат без сериозни оплаквания – и захарният диабет много често протича безсимптомно или с леки симптоми, подаграта, когато е извън пристъпи, също, както и състоянието на хиперурикемия. Така че именно на това искаме да обърнем внимание.
– Какво е лечението на подагрозния пристъп?
– Лечението на подагрозния пристъп е с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, за които трябва да се знае, че не трябва да се злоупотребява с тях. И сега особено по телевизията има реклами на такива препарати и в тях се обяснява един чудодеен ефект – как човек, като си изпие хапчето, после няма никакви болки, чувства се много добре.
Но когато това става по-често, могат да се увредят бъбреците, да се покачи кръвното налягане, да се получи язва и редица нежелани ефекти. Така че моят съвет е лечението на подагрозния пристъп да се провежда от лекар, който може да прецени доколко да дава от медикамента, как да предпази пациента, ако има предразполагащи фактори за някакви увреждания.
Още от древността при подагрозния пристъп е известно едно средство колхицин, което се използва и сега, защото е много ефективно. Разбира се, вече като лекарствен препарат, а някога е бил извличан от растенията.
Освен това пациентите трябва да знаят, че много често използването на диуретици може да предизвика подагрозен пристъп. Това са медикаменти, които се изписват често при артериална хипертония, при сърдечна недостатъчност и други състояния.
Така че това също трябва да се обсъди с лекуващия лекар, когато пациентите, приемащи диуретици, имат подагрозни пристъпи.
Има и препарати, които могат да понижат нивото на пикочната киселина, те са достъпни, но също трябва да се изписват от лекар, а не да се купуват свободно от аптеките, защото и там трябва да се съобразяват редица условности, при които се избира един или друг препарат.
Напоследък масова практика е пациентите с подагра да купуват от Германия един препарат, който не е регистриран в България. Той е по-скъп и това някак си ги привлича да го търсят, защото “съседът се лекува с него”. Да, но има състояния – например влошена бъбречна функция или камъни в бъбреците, за които този препарат е противопоказен. Така че самолечението е вредно в такива случаи.
Народни рецепти
♦ Ябълки или сок от ябълки не позволяват образуването на пикочна киселина. Полезно е да пиете отвара и настойка от ябълки. Нарежете 3-5 неочистени ябълки и ги сложете да врат 10 минути в затворен съд, след това сместа престоява 4 часа. Приемайте в топъл вид като чай няколко пъти на ден. Или просто си нарязвайте ябълки в чая, после ги изяжте и изпийте чая.
♦ При запусната подагра помага следната отвара: смесете 5 части съцветия от божур, 5 части плодчета от хвойна, 10 части съцветия от черен бъз, 10 части коприва, 20 части от кора на ива. Една супена лъжица, пълна догоре, се залива с 300 мл гореща вода в порцеланов съд и се увива с кърпа.
След половин час изпийте цялото количество от топлата отвара. Повтаряйте на всеки 2 часа.
♦ 50 г от билката лопен се слага в 0,5 л водка или 70-градусов спирт и се оставя да престои две седмици. Прецежда се. Тинктурата се използва чрез втриване или намазване на болното място.
♦ Една лъжица целина се залива с 2 чаши вряща вода. Престоява четири часа и се прецежда. При подагра се пие по две лъжици 3-4 пъти за деня, препоръчително половин час преди хранене.
♦ Смесете добре пет части риган, мащерка, три части шипки и листа от къпини. Сварете и пийте чая от тази билкова смес редовно.
♦ Смелете на прах и разбъркайте сместа от шест сухи листа дафинов лист и едно сухо листо хвойна. Този прах се размесва с 12 части краве масло. Мехлемът се използва чрез втриване, има болкоуспокояващ ефект.
♦ За намаляване на болките, използвайте следната рецепта: 3 г сушени листа от билката пореч (“лечебна краставица”) се заливат с вода така, че да покрие суровината. Сместа престоява 5 часа в затворен съд, прецежда се, добавя се захар на вкус и се приема по 1 с.л., 5-6 пъти на ден.
♦ Нужни съставки – 20 бр шипкови плодчета; 100 мл вода и 4 г мумийо. Шипковите семки се слагат в термос, заливат се с гореща вода и сместа се оставя да престои. След 2,5-3 часа се прецежда и се добавя мумийото, като хубаво се разбърква. Курсът на лечение е 20 дни, като ежедневно трябва да приемате по 1 ч.л., 2 пъти на ден, след това 20 дни прекъсване и пак повтаряте лечебния курс.
♦ Мехлем пак с мумийо. Нужни са ви само 100 г мед и 5 г мумийо. То се смила и се смесва с меда, след това сместа се подгрява на водна баня при 40-градусова температура. С тази лечебна смес се правят разтривки и компреси в продължение на 10 дни. След това 10 дни прекъсване и отново повтаряте терапията. Освен това, можете да приемате и вътрешно по 1 ч.л. мед с мумийо, половин час преди ядене, в продължение на 15 дни. Такива лечебни курсове се провеждат 4 пъти в годината.
Румяна СТЕФАНОВА
Be the first to comment on "Тези симптоми алармират, че имате „болест на кралете“, която е много опасна!"