Всички, които са опитвали моята баница, не спират да ми задават този въпрос: „Как така я докарваш хем дебела, хем пухкава и мека?“
Е, не знам дали ще повярвате, затова ви давам рецептата за моята Баница Дебеланка – всъщност целият „номер“ е в специалната заливка, с която мажа корите. Именно тя кара баничката да бухне и да се надуе перфектно.
Продукти:
500 г кори за баница
Смес за намазване на корите:
1 пак.суха мая
1 чаша кисело мляко
1 чаша прясно мляко
1 чаша газирана вода
1 чаша олио (или смес от олио и масло)
15 супени лъжици брашно
Приготвяне:
Смесете съставките за сместа за намазване и оставете за около 15-20 минути. След това добавете 2 яйца и разбъркайте.
Използвам по три кори на руло. Намазвам първата кора със сместа, след това идва втора кора и пак от сместа, после третата кора и в единия край на кората слагам натрошено сирене, след което навивам на руло. Така процедирам с всички кори и се получават 4-5 рула в зависимост от броя на корите.
Отгоре изсипвам останалата смес и оставям баницата да престои 1 час и 30 минути. След това се пече в загрята на 250 градуса фурна за около 10 минути, след което се намалява на 180 градуса в зависимост от фурната.
Be the first to comment on "Баница-Дебеланка! Как става толкова дебела и пухкава ли? Цялата тайна е в специалната смес, с която мажа баницата:"