САРМА БЮРЕК НА ФУРНА: Ама вие още ли си играете да навивате сарми? Така е хем по-лесно, хем по-вкусно:

САРМА БЮРЕК НА ФУРНА: Ама вие още ли си играете да навивате сарми? Така е хем по-лесно хем по-вкусно:

Сигурни сме, че днешното ни предложение за вкусен обяд ще ви изненада и впечатли. Сигурно няма човек, който да не обича зелеви сарми, а зимата традиционно е периодът, в който най-често ги приготвяме.

Днес от Ко4 ви предлагаме вместо пипкавите зелеви сармички да си приготвите тази зелева Сарма-Бюрек – оригинален вариант на баница от зелеви листа, пълна с вкусна плънка!

Сигурно никога не ви е хрумвало да приготвите сармичките така, а вкусът е уникален. Ето какво ви трябва:

Сарма-бюрек на фурна

Продукти: 

  • 1 средно голяма глава зеле
  • 300 г кайма
  • 1 чаша ориз
  • 1 глава лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малка червена чушка
  • 1 домат
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1/2 чаша зехтин
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1 чаена лъжичка смлян пипер

За соса:

  • 1 супена лъжица масло
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 2 чаши вода
  • щипка сол или на вкус

Приготвяне:

Отстранете твърдата средна част от зелето и го поставете в тенджера с вряща вода. Обърнете го от другата страна и варете още 3-4 минути и след това отделете листата.

През това време нарежете лука, чесъна, магданоза, домата и чушката и ги добавете заедно към месото. Добавете измит ориз, червен пипер на прах, кимион, доматено пюре, сол, зехтин, след което месото и подправките се разбъркват добре.

Отстранете централната жилава част на всяко листо и го разрежете наполовина (ако листата са по-малки, ги застъпете, за да направите продълговата „кора“). Поставете плънка по дължина върху всяка половина на листа и навийте на руло.

Нареждат се в намазнена тава, като се започне от края и се продължи към средата. Към разтопеното масло се добавя доматеното пюре, посолява се на вкус и накрая се налива вода. Варете до обединяване на съставките, след което залейте „сармите“.

сарма бюрек приготвяне

Покрийте тавата с мокра хартия за печене (намачкайте хартията с ръце и я накиснете във вода, за да омекне, след което я разстелете върху тавата) и печете на 190°C около 40 минути.

сарма бюрек на фурна

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "САРМА БЮРЕК НА ФУРНА: Ама вие още ли си играете да навивате сарми? Така е хем по-лесно, хем по-вкусно:"

Какво мислите?