Сигурни сме, че днешното ни предложение за вкусен обяд ще ви изненада и впечатли. Сигурно няма човек, който да не обича зелеви сарми, а зимата традиционно е периодът, в който най-често ги приготвяме.
Днес от Ко4 ви предлагаме вместо пипкавите зелеви сармички да си приготвите тази зелева Сарма-Бюрек – оригинален вариант на баница от зелеви листа, пълна с вкусна плънка!
Сигурно никога не ви е хрумвало да приготвите сармичките така, а вкусът е уникален. Ето какво ви трябва:
Сарма-бюрек на фурна
Продукти:
- 1 средно голяма глава зеле
- 300 г кайма
- 1 чаша ориз
- 1 глава лук
- 4-5 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 малка червена чушка
- 1 домат
- 1 с.л. доматено пюре
- 1/2 чаша зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1 чаена лъжичка смлян пипер
За соса:
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 2 чаши вода
- щипка сол или на вкус
Приготвяне:
Отстранете твърдата средна част от зелето и го поставете в тенджера с вряща вода. Обърнете го от другата страна и варете още 3-4 минути и след това отделете листата.
През това време нарежете лука, чесъна, магданоза, домата и чушката и ги добавете заедно към месото. Добавете измит ориз, червен пипер на прах, кимион, доматено пюре, сол, зехтин, след което месото и подправките се разбъркват добре.
Отстранете централната жилава част на всяко листо и го разрежете наполовина (ако листата са по-малки, ги застъпете, за да направите продълговата „кора“). Поставете плънка по дължина върху всяка половина на листа и навийте на руло.
Нареждат се в намазнена тава, като се започне от края и се продължи към средата. Към разтопеното масло се добавя доматеното пюре, посолява се на вкус и накрая се налива вода. Варете до обединяване на съставките, след което залейте „сармите“.
Покрийте тавата с мокра хартия за печене (намачкайте хартията с ръце и я накиснете във вода, за да омекне, след което я разстелете върху тавата) и печете на 190°C около 40 минути.
Be the first to comment on "САРМА БЮРЕК НА ФУРНА: Ама вие още ли си играете да навивате сарми? Така е хем по-лесно, хем по-вкусно:"