Новините на фокус
Home » СВЯТ » Австрийски учени бият аларма: Задава се Апокалипсис в Европа! На ръба на катастрофа сме, ето причината:
Австрийски учени бият аларма: Задава се Апокалипсис в Европа! На ръба на катастрофа сме, ето причината:

Австрийски учени бият аларма: Задава се Апокалипсис в Европа! На ръба на катастрофа сме, ето причината:

Тревожни резултати показа изследване на учени от Института по геодезия към Техническия университет в Австрия. Проучване, касаещо нивото на подпочвените води на Стария континент заключи, че Европа е на ръба на катастрофална суша , тъй като ресурсите на подпочвените води са изчерпани. Горещото лято на 2018-2019 г.

доведе до рязък спад на нивата на повърхностните води, които не се възстановиха поради екстремните горещини на континента през последните години. Пресслужбата на университета съобщи за резултатите от проучването.

Потенциално катастрофална суша вече сее хаос върху природата, засягайки селското стопанство и подхранвайки недостига на енергия в Европа, показва ново проучване.

В региона ефектите от продължителната суша бяха видими и миналото лято. Досега много водни видове са загубили своето местообитание или са изчезнали, също така имаше голям брой масивни горски и тревни пожари, а сухата почва причини много проблеми на селскостопанската индустрия, както и предизвика внезапни наводнения, уточнява Glasnews.bg.

Освен това недостигът на енергия се влоши в Европа, тъй като без достатъчно вода за охлаждане атомните електроцентрали в региона трудно могат да генерират достатъчно електроенергия, а водноелектрическите централи също са трудни за работа.

Като част от изследването учените са използвали сателити близнаци, наречени „Том и Джери“, които обикалят около Земята в полярна орбита на височина. С тяхна помощ те редовно регистрират спад в нивото на подземните и повърхностните води в Европа.

Резултатите от това проучване показват, че ситуацията с водата в Европа вече е станала много нестабилна.

„Преди няколко години никога не бих си помислил, че водата може да се превърне в проблем тук, в Европа, особено в Германия или Австрия. Но всъщност имаме проблеми с водоснабдяването тук“, каза д-р Торстен Майер-Гур, университет професор.

От гледна точка на учения, на първо място е необходимо да можем да документираме продължаващата суша с помощта на данни и да имаме непрекъснати сателитни мисии в космоса, за да направим това.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook