Home » KO4 STORY » Аз съм кръгъл сирак и продукт на социализма: Длъжни сте да знаете истината!
Аз съм кръгъл сирак и продукт на социализма: Длъжни сте да знаете истината!

Аз съм кръгъл сирак и продукт на социализма: Длъжни сте да знаете истината!

В последно време е възстановено яростното оневиняване на фашизма и обругаване на социализма.

Нашето поколение живяхме във времена, богати на политика. Започна се и завърши Втората световна война. Живяхме в царство и погребахме царя. В страната вилнееше фашизъм.

Имаше партизанско движение и държавата беше оценила главата на българина на 60 000 лева. Имаше хора, които забогатяха от това. Сега техните деца и внуци, които живеят в тези къщи, закупени с парите за човешки глави, отново започнаха обругаване на социализма и оневиняване на фашизма. Лъжите и фактите, както казва народът, са изсмукани от пръстите и няма нищо вярно.

Вие на кого ще вярвате?

На баба и дядо или на някого с мозъчно увреждане, който ви говори лъжи и скрива истината. Повечето от вас сте все пак зрели хора и ще можете да различите истината от лъжата. Седнах да напиша тези няколко реда с апел към по-младите и малко по-големи от тях.

Деца! Аз съм на 84 години и съм очевидец и участник десетки години в това време. Аз съм продукт на социализма. Кръгъл сирак. Беше ми дадена възможност и завърших Висшето военноморско училище.

Станах капитан първи ранг. В търговския флот станах капитан далечно плаване. Завърших задочно икономика и планиране на търговията. Работих години на отговорни длъжности. Ние, старците, сме живата история на България и на живота в нея.

Слушайте вашите баби и дядовци. Те ще ви разкажат истината. Изграждахме се като патриоти. Приятелството и другарството бяха на високо ниво.

Развивахме се като високоморални граждани.

Даваше се възможност на всеки и се осигуряваше време и средства за задочно следване и за придобиване на научни знания. Животът беше спокоен и осигурен.

Заплатите не бяха много големи, но за сметка на това образованието, медицинското обслужване, лекарствата бяха безплатни. Строяха се много обществени сгради и за минимален наем се даваха на семействата. Вие сте длъжни да знаете истината и да се развивате като стабилни и отговорни граждани на нашата Родина.
Христо Джуров

Припомняме, че дискусията по темата по-добре ли ни беше през социализма отдавна вълнува много хора и мненията са изключително разнородни – както в двете крайности, така и по средата. А вие какво мислите, по-добре ли си ни беше по Бай Тошово време?

Източник: Ретро

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?