Новините на фокус
Home » СВЯТ » Американски лекар: Доматите вредят на мозъка!
Американски лекар: Доматите вредят на мозъка!

Американски лекар: Доматите вредят на мозъка!

Американският кардиолог Стивън Р. Гъндри обяви за изключително вреден за здравето най-разпространения у нас и обичан от всички българи зеленчук – домата. Според него консумацията му може да доведе до редица проблеми.

Д-р Гъндри отбелязва, че въпреки наличието на много витамини в доматите те могат да съдържат лектини. Това е вид протеин, който се произвежда от растенията за собствена защита срещу вредители. Лектините от своя страна представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. Когато влязат в човешкото тяло, се задейства механизъм, който може да доведе до възпалителни процеси и различни заболявания.

Лектините могат да унищожат здравите клетки, да причинят синдром на хронична умора, обрив по кожата, както и да повлияят негативно на мозъчната дейност и да предизвикат загуба на коса, твърди кардиологът.

Той все пак признава, че доматите наистина съдържат много витамини и минерали, които не са за подценяване, но прекомерната им употреба не е препоръчителна. Той настоява и призовава хората напълно да намалят консумацията им и в суров, и в сготвен вариант.

 

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?