Home » БЪЛГАРИЯ » Бизнесът продължава да настоява: Държавата да контролира свободния енергиен пазар
Държавата да контролира свободния енергиен пазар

Бизнесът продължава да настоява: Държавата да контролира свободния енергиен пазар

Бизнесът продължава да настоява държавата да се намеси на свободния енергиен пазар, за да не се допускат пикови цени на тока, които надвишават в пъти европейските, научи ko4. Несигурността на енергийния пазар води до загуби за фирмите. Някои от тях работят с намален капацитет или затварят кепенците по тази причина.

Високите цени на тока „удрят” пряко бизнеса. Заради дългосрочни договори фирмите, обаче, не могат да си позволят да спрат, макар и да работят на загуба. Не се обсъждат съкращения, за сега.

„За разлика от това дали бизнесът е ценен за държавата, а на нас и хората са ни ценни. Не вървим към намаляване на заплатите и уволнения. При продължаваща такава тенденция е необходимо да се замислим за подобни мерки”, заяви Владимир Спасов, прокурист на фирма, предава Нова тв.

Цените продължават да падат, но и днес цената за мегават е над 100 лева. Настояването е държавата да регулира предлагането.

„Това, което се случва като проблем и той се наблюдава, може би, почти в началото на всеки месец се случва на платформата за търговия „Ден напред”. Тук искам да отправя един апел към българския бизнес. Платформата за търговия „Ден напред”, на която се получава тази пунктуация в цените не е платформа, на която индустрията трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. Тук, може би, бизнесът трябва да помисли върху това, че е много по добре и много по устойчиво като решение и предвидимо като разходи да участва да участва за закупуване на електрическа енергия на платформата на база на двустранни договори”, заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Големите фирми използвали всички възможности за договаряне, но високите цени удрят подизпълнителите и това отново влияе на бизнеса.

„Всичките увеличения цената на тока и респективно оттам увеличенията на обработките, които наши поддоставчици ни предлагат ги поемаме за наша сметка. Ние на определени моменти работим на загуба”, уточни Владимир Спасов.

Марица

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?