Български учен: Очакват ни наводнения, суши и градушки, ако не се вземат мерки

Bylgarski uchen: Ochakvat ni navodneniq,sushi, gradyshki ako ne se vzemat merki

„В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки.

България ще преминава постепенно към по-топъл и сух климат.“ Това каза световноизвестният български учен д-р Владимир Симеонов в предаването „120 минути“ по bTV.

Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните. Да не говорим за оптималните. Така е, защото продължаваме да отделяме парникови газове, които предизвикват затоплянето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намаляваме“, каза още той.

Според него в близките 50 години заради изсичането на дървета се очаква част от Амазония да изчезне и да се превърне в савана, което ще промени климата не само на САЩ, но и на целия свят.

„Ако продължаваме така, може би не само Испания и Португалия могат да се превърнат в пустини, но и цялото Средиземноморие“, каза ученият.

„Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си“, добави Симеонов.

Той обясни, че не се знае кога могат да започнат необратими промени

Притеснителното според него е, че не се знае кога могат да започнат необратими промени. Тази граница вече е премината с кораловите рифове, но остава неясен въпроса с ледниците. Ако започнат да се топят бреговете на Исландия, това може да вдигне морското равнище със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години.

На първо време ни очакват екстремни явления като градушки и суши, както и горещи вълни.

„България също ще преминава постепенно към по-топъл климат. България не е много богата на водни ресурси въпреки че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи много от горите и тук идва едно от притесненията ми“, посочи д-р Симеонов. Той разказа, че миналата година в Гърция първо са пресъхнали почвите, а после са избухнали огромни пожари. После за ден е паднал дъжд колкото за година, което е отнесло почвите и е спряло възстановяването на горите.

Д-р Симеонов обясни, че земята е минавала през много климатични промени, но разликата е, че сега темпото на промените е много по-високо.

Затова в бъдеще ще има много климатични мигранти. Всъщност тези процеси вече са започнали – дългата суша бе една от причините за войната в Сирия. В Европа пък Испания пресъхва все повече и използва много подпочвени води, които трудно се възстановяват. Там е и единствената пустиня в Европа.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Български учен: Очакват ни наводнения, суши и градушки, ако не се вземат мерки"

Какво мислите?