Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Вадете бурканите, сега ще ви кажа какво ще стане с парите ви за втората пенсия, обяви експерт
Вадете бурканите сега ще ви кажа какво ще стане с парите ви за втората пенсия обяви експерт

Вадете бурканите, сега ще ви кажа какво ще стане с парите ви за втората пенсия, обяви експерт

Идеите на Асен Василев за пенсиите са тема номер 1 напоследък. Но проблемите са много.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) е вторият стълб на пенсионната система. Целта е да се увеличат доходите на хората. Става ясно, че така рекламирания стълб ще носи доходност, не се осъществява.

Успокоението от бившият социален министър Христина Христова по Нова тв е за това, че поне няма да изгубим парите, които сме внесли досега.

Хората няма как да загубят стойността на сумите, които са внесли за пенсия, въпреки отрицателната доходност. Номинално парите не се губят, има резервен фонд. Идеята на сумите в т.нар. втори стълб на пенсионния фонд е да се увеличат парите на хората.

Тази идея засега не работи.

Простичко казано, това са едни пари, които се удържат от хората в рамките на 5%, пенсионните фондове разполагат с тях до момента на пенсионирането ни, но излиза че не само не носят доходност, а едва бихме могли да си ги получим след пенсиониране.

Същият ефект биха имали, ако стояха по бурканите в килерите на хората.

Това излиза поредната провалена „идея“ с мисъл за хората според обясненията на Христова.

Нещо повече, сумите натрупани до момента на пенсиониране са достатъчно малки за да се вземат накуп още когато хората получат възможност за това.

Според данните досега огромното мнозинство от първите пенсионери от втория стълб са получили разсрочено плащане, което дори не се нарича „пенсия“.

Това са 1863 души, които са взели средно по 284 лв. на месец при разрешени от закона максимум към онзи момент 300 лв.

Какво ще се случи с парите за втора пенсияОгромното мнозинство от хората – 1668 души, са сключили договор за разсрочено плащане на натрупаната по партидата сума до 3 години. Това означава, че те са пожелали да получат пенсионните си спестявания максимално бързо.

За периода след 3-ата година до края на живота си (при среден период на получаване на пенсия 17-18 години ) тези хора няма да получават нищо от втория стълб.

От първия (тоест от НОИ) ще получават с 9-10% по-ниска пенсия от тази, която биха взимали, ако бяха прехвърлили партидата си в държавното осигуряване.

Излиза, че тази схема дори ощетява хората вместо да носи каквито и да било дивиденти.

Никой няма избор дали да внася или не, задължително е.

Така че много млади хора са прави затова, че им се пилеят парите и не се инвестират.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?