Горещи новини

Вижте как да извадите кърлеж сами по най-бързия и безопасен начин

Kak se vadi karlej

Ако след разходка сред природата откриете по тялото си забит кърлеж, най-правилното, което може да направите, е да отидете до клиника или до най-близкия медицински кабинет.

Там би трябвало да го премахнат с всички предпазни мерки и да ви инжектират специален серум за предотвратяване на опасни инфекциозни заболявания като енцефалит и хеморагична треска. Но ако обстоятелствата са такива, че на близо няма спешно отделение или лекар, ще трябва да разчитате само на себе си. Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза при ваденето на кърлежа.

Обработете целия участък на ухапването със спирт и с помощта на чиста пинсета хванете кърлежа възможно най-добре. Дръпнете право нагоре, без да усуквате, за да не причините разкъсването му.

Намажете обилно мястото с масло, олио или свинска мас. Това ще предотврати притока на кислород към кърлежа и ако той не падне сам, то със сигурност ще бъде изваден много по-лесно.

Ако разполагате с тинктура от валериана, може да я използвате, за да дезинфектирате мястото и да отблъснете кърлежа от кожата си. Наложете памучен тампон, напоен с билковия спирт, директно върху участъка на забиване.

В случай, че нямате под ръка спирт или тинктура, за дезинфекция и прогонване на паразита може да използвате обикновен одеколон или терпентиново масло.

След като извадите кърлежа, огледайте много добре мястото на ухапване, за да забележите дали не е останала част от него в кожата ви.

Не го пукайте или разкъсвайте, за да не увеличите риска от контакт със заразена кръв. Дезинфектирайте целия участък с йодна тинктура или риванол.

Следете състоянието си в продължение на месец и наблюдавайте кожата си за поява на червени петна или сърбеж.

Дори и да сте извадили кърлежа успешно сами, все пак е добре при първа възможност да отидете за поставяне на ваксина срещу тетанус.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Вижте как да извадите кърлеж сами по най-бързия и безопасен начин"

Какво мислите?