Горещи новини

Войводиново въстава! Не приема условната присъда на биячите

Войводиново въстава

Пострадалият командос със специална покана от кмета за протеста довечера

Военнослужещият Валентин Димов, който бе пребит от двамата братя роми, най-вероятно ще присъства на протеста тази вечер във Войводиново. Кметът Димитър Тосев лично смята да го покани. Ако Димов уважи поканата, това ще е първата негова публична изява след нападението.

Тази вечер жители на Войводиново се събират до фонтана в селото от 19 часа, за да изразят недоволството си срещу присъдата, която Асен и Борис Пакетови получиха след нанесения побой над военния. Посегателството стана на 6 януари след забележка на пътя. Димов оцеля по чудо, след като получи средна телесна повреда и преживя тежка операция. Преди дни двамата извършители бяха освободени, след като признаха вината си и се споразумяха с обвинението пред съда.

Така непълнолетният Борис получи 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок, а брат му Асен отнесе 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок.

Присъдата провокира недоволството на жителите на Войводиново. „Събираме се тази вечер, за да изрази всеки недоволството си от присъдата и да покаже, че позицията ни е твърда и не желаем завръщането на ромите в селото”, коментира пред „Марица” кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Сега всичко е спокойно в селото, няма висока музика и безредици. Надяваме се законът да се промени и хора, извършили подобно деяние, да нямат право на такива леки присъди, коментираха жители на селото.

Кметът на Войводиново обясни, че ромите искат да се върнат, но не смеят. „В момента се крадат един друг. Идват и свалят прозорци от къщите на съседите си и ги отнасят нанякъде”, разказа Тосев. Той обясни, че все още в кметството се съхраняват една спалня, телевизор, хладилник и две резачки, но никой не си ги е потърсил. Те бяха описани и прибрани за съхранение по време на събарянето на опасните къщи в квартала.

Довечера кметът на Войводиново ще присъства на събранието.

„Ще обясня на селото докъде са стигнали делата. Те са отложени в момента за представянето на сметки от ВиК и енергото”, разказа Тосев, който присъства на всяко заседание в Административен съд.

Тосев предупреди, че е възможно протестите във Войводиново да се провеждат всяка неделя, ако ромите решат да се върнат в селото.

Марица

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Войводиново въстава! Не приема условната присъда на биячите"

Какво мислите?