img
Home / БЪЛГАРИЯ / Всеки българин трябва да го знае: Коя ракия какво лекува?

Всеки българин трябва да го знае: Коя ракия какво лекува?

/
/
/
5742 Views

Естествен враг на всички вируси и бактерии. Лютата напитка успешно се справя и с болките в мускулите, а често се използва и за дезинфекция на рани.

Ракия от сливи

Този вид ракия е много силна, жълтеникава, с натрапчив аромат, който напомня на чист алкохол. Облекчава болките в стомаха, особено ако сте прекалили с тежка или лоша храна. За кратко време разгражда ненужните вещества в организма.

Ракия от билки

Голям е изборът на ракия с билки, всъщност има толкова видове ракия от билки, колкото природата е дала билки. Това е една от най-лековитите напитки, за това свидетелства специфичният аромат, който разбира се зависи от вида на билките в ракията. Цветът на тази вид ракия отново варира от жълт, чак до зеленикав оттенък. За болки в гърба, лекарството е масаж с ракия от пелин.

Ракия от мед

Медената ракия също с безценна стойност лекарство, особено тази, която съдържа прополис. Изключително вкусна ракия (пивка ракия, както бихте казали мераклиите), съдържа значително по­-малко количество алкохол, в сравнение с досега споменатите видове. Но красивият мек вкус, в комбинация със здравословен аромат, лесно може да ви излъже, затова внимателно с бутилката.

Гроздова ракия

Чудесна е в борбата срещу зъбобола. Ако ви боли зъб, пийнете една до две чашки гроздова ракия, това е лека анестезия на засегнатото място. Пийнете още няколко, ще постигнете лека „анестезия“ на цялото тяло, така и на ума.

Мастика

Също така домашна ракия с дълга история, която се подготвя от билката анасон, която е полезна срещу болките в стомаха, но е особено добра и за дихателните органи.

Орехова ракия

Логично, това е ракия от орехи, които са добре известни със своите лечебни свойства. Подсилва корените на косата, регулира нивото на мазнините в кръвта.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

1 Коментари

  1. Господа, преди няколко години в старата ни столица видях за първи път ракия „Културна“ и много ми хареса. вече с удоволствие отмествам насам-натам книгите. А миналата година, като заклет любител на лютото, си купих от магазина на Солунска и „Културна люта“!!! Опитах в къщи и се просълзих от чист патриотизам. Пред тази нашенска ракийка „Водка перцовка“ – „пасти да яде“!
    Наздраве!

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!