Горещи новини

Експерт разби на пух и прах теориите за пиенето на вода, вижте кога то може да бъде много опасно

Експерт разби на пух и прах теориите за пиенето на вода

Човек не бива да се доверява и да се подвежда по всякакви “препоръки и обещания за излекуване на 99 болести” и прочее, напомня КОЧ

В крайна сметка много пъти става дума за чисто маркетингови трикове. “Насаждането на страх, предлагането на бързо решение или магически лек/терапия, която ще ви направи “безсмъртни”, е сигурен път към вашето (обедняване)“, убеден е Димитър Христев – бакалавър рехабилитатор. И привежда случаи от собствената си практика.

“Спомням си един абсурден случай, който няма да забравя никога. Преди години, като стажант във Втора градска болница – Пловдив, в отделението по Физикална и рехабилитационна медицина ми се наложи да правя масаж на една баба с болки в кръста. Бабата носеше космодиск и не го беше сваляла от 6 месеца, даже и когато се къпе и спи. Резултатът беше една “чудесна” декубитална рана в областта на поясните прешлени, която ни се откри в цялата си прелест, след като бабката свали онова нещо от кръста. Няколко седмици по-късно в кабинета ми за масаж ме посети едно момиче, което страдаше от сакрализация. Беше си прогорила дупка в кожата и областта на поясните прешлени със сгряващ компрес от памук, вода и ракия”…

Специалистът коментира една от най-масовите препоръки:

“Пийте повече течности”. Навсякъде ни залива информацията, че не се хидратираме достатъчно, че приемаме течности, които ни дехридратират (кафе например) и от това ще се разболеем и умрем преждевременно.

“Сега ще се опитам да направя обзор на няколко научни проучвания, проведени през 21-ви век на тема хидратация. Истината е, че здравите хора съвсем спокойно успяват да си набавят нужното количество течности през деня от напитки и храната, която приемат, въпреки техния неравномерен прием. Приема се, че средните дневни нужди на един мъж са 3,7 литра, а на жена 2,7 литра и това напълно задоволява нуждите на един здрав организъм.

Разбира се, възможно е човек да изпадне в ситуация на остра или хронична дехидратация. Най-чувствителни към дехидратация са децата и немощните стари хора. Епидемиологичното проучване показва, че е възможно да се направи връзка между дехидратацията и някои хронични заболявания като: запек; уролитиаза; астма; сърдечносъдови заболявания; диабетна хипергликемия; някои видове рак. Възможни са смъртни случаи при остра дехидратация и от това са застрашени основно старите хора. Тяхната нервна система е изключително чувствителна на понижаване нивата на течности в организма, което може да доведе до понижен допълнителен прием на вода. В това научно проучване се описва как част от церебралния кортекст на човек в напреднала възраст се “изключва” при прием на малки количества вода, което може да понижи усещането за жажда и да доведе до дехидратация. Още срещаме предизвикателства в това да свържем хроничната дехидратация и приемането на течности с някакви последствия за здравето ни“.

Всъщност пием ли повече течности?!

В САЩ разработват проучване и то показва, че възрастните американци пият повече течности, но това е за сметка на напитки, които не са чиста вода. В тези напитки има различни вещества, които имат своите калории. По мнението на г-н Христев в България също приемаме повече течности, както е случаят на американците… и повече калории! На този етап в Европа институцията European Food Safety Authority (EFSA) е помолена да ревизира препоръките на субстанциите от първа необходимост и водата е една от тях. Можем да твърдим, че нямаме съвременни препоръки, които да са съобразени с резултатите и демографските особености на Европейския съюз.

Кога не трябва да се препоръчва приемане на повече течности:

• вродена сърдечна недостатъчност;

• неконтролиран диабет;

• проблеми с бъбреците;

• чернодробни заболявания;

• свръхпроизводство на хормона вазопресин.

Също така е възможно свръхприемът на вода да предизвика разреждане на електролитното съдържание в тялото, което може да доведе в редки случаи до мозъчен оток и смърт.

Ето някои от причините за подобно тежко състояние:

• практикуване на маратони и ултрамаратони от всякакви елитни и не толкова елитни атлети;

• шизофрения и други психиатрични проблеми могат да провокират човек да приеме огромни количества вода;

• различни медикаменти като лекарства от групата на невролептиците, както и екстази, също и медикаменти от групата на диуретиците;

• ятрогенни причини (вливане на системи, които не са нужни).

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Експерт разби на пух и прах теориите за пиенето на вода, вижте кога то може да бъде много опасно"

Какво мислите?