Горещи новини

Ето какво ще се случи с тялото ви ако правите планк САМО по 1 минутка всеки ден:

Eto kakvo shte se slychi s tqloto vi ako pravite tova edin pyt na den

Упражнението, известно като „планк“ (от английската дума за „дъска“, бел.р.) може да бъде трудно в началото, но с практиката издръжливостта ви ще се увеличи. Ще инвестирате по-малко време и ще постигнете страхотни резултати.

Положителната страна е фактът, че можете да правите това упражнение навсякъде, по всяко време, без друго оборудване, освен (също незадължителна) постелка за упражнения. Правете планк всеки ден по 1 минута на ден и това ще ви помогне да укрепите цялото си тяло.

Планкът укрепва корема ви

Нека започнем с очевидното: планкът е насочен към всички основни мускули на торса. Под „основни мускули“ имаме предвид целия ви корем. Освен това, когато станете по-добри и по-силни, ще ви е по-лесно да изпълнявате други упражнения. Например, ако ходите често на фитнес, ще забележите значително увеличение на силата при упражнения като клекове и мъртва тяга.

Значително намалява риска от наранявания на гърба

Съществува и риск от травми на гърба и гръбнака по време на тренировка. Когато планк се изпълнява правилно, укрепвате мускулите на гърба си, без да оказвате прекалено голям натиск върху бедрата и гръбнака. В резултат на това помага за облекчаване на болките в гърба, като същевременно подобрява стойката ви при седене и ходене.

Подобрява метаболизма

Планк е сложно упражнение, така че ангажира много мускули наведнъж. На практика това означава, че ви помага да изгорите много повече калории от други упражнения за корем. Освен това изграждането на мускули също води до още по-високо изгаряне на калории. Това е така, защото колкото повече мускули имате, толкова по-бърз ще бъде метаболизмът ви.

Планкът подобрява баланса ви

Опитвали ли сте някога да застанете на един крак и да сте загубили равновесие само след няколко секунди? Вашите коремни мускули може да не са достатъчно силни, за да поддържат необходимия баланс. Планк за 1 минута всеки ден подобрява цялостния ви баланс и всяка спортна активност.

Има благоприятен ефект върху вашето психично здраве

И накрая, може би не сте знаели, че планк има благоприятен ефект върху вашето психично здраве. Как? Като начало планкът отпуска всички мускулни групи, които влияят на стреса и напрежението в тялото. Когато седите дълго време на бюро или прави цял ден, мускулите на тялото се „стягат“. Това създава напрежение в раменете. Само 1 минута планкинг може да ви помогне да освободите това напрежение и да се справите със симптомите на тревожност и дори депресия.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Ето какво ще се случи с тялото ви ако правите планк САМО по 1 минутка всеки ден:"

Какво мислите?