Ето рецептата на баба ми за домати в буркани, които траят по 2 години и имат невероятен свеж вкус!

Ето рецептата на баба ми за домати в буркани които траят по 2 години и имат невероятен свеж вкус!

Ще ви споделя най-добрата рецепта на баба ми, с която се приготвят страхотно и много трайни домати като зимнина. Издържат повече от всички други, запазват свеж и силен вкус и стават за всякакви ястия.

Запишете си рецептата, защото е много проста и лесна.

Трябват ви:

  • 5 кила домати
  • по 2 супени лъжици захар и сол
  • по 1 връзка пресни целина и магданоз
  • достатъчно и стерилизирани буркани, нови метални капачки.

Ние обичаме във всеки буркан да слагаме и по една две люти чушки.

Приготвяне:

Започнете с измиването на доматите, старателно. Обелете ги, като най-лесния начин е да направите един лек кръст отдолу на домата и след това да го потопите за няколко секунди в гореща вода и веднага в студена. Така кожата ще се смъкне много лесно.

След като обелите доматите ги нарежете на парчета, осолете ги, сложете захарта и накълцайте целината и магданоза. Те трябва да се измият със студена вода, да се отцедят и да се оставят на кърпа или хартия, за да изсъхнат.

Разбъркайте сместа добре и започнете да пълните в буркани – плътно и до горе

През това време може да сложите капачките във фурната, за да се стерилизират. Ако не ви се занимава, става да се избързват със спирт. Затворете бурканите и остава да направите пастьоризацията.

За нея има два начина:

Слагате бурканите в по-голяма и дълбока тава, без да слагате вода. Не трябва да се допират. Вкарвате ги във фурната, която е загрята на 100 градуса – за два часа. След като спрете фурната, оставете ги вътре, докато тя изстине. По този начин доматите траят по 2 години.

Другият по-познат начин е да сложите кърпа на дъното на голяма тенджера, като отново бурканите не трябва да се докосват. Наливате вода докато не стигне на около два пръста от капачките на бурканите. След това загрявате на умерена температура докато водата заври и ги чакате да къкрят около половин час. Спирате огъня и ги оставяте да изстинат с водата.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ето рецептата на баба ми за домати в буркани, които траят по 2 години и имат невероятен свеж вкус!"

Какво мислите?