Home » БЪЛГАРИЯ » Нов абсурд от ГЕРБ-СДС: Глоба за всички обществени сгради, които нямат табела „комунистическият режим е престъпен“
Нов абсурд от ГЕРБ-СДС: Глоба за всички обществени сгради които нямат табела "комунистическият режим е престъпен"

Нов абсурд от ГЕРБ-СДС: Глоба за всички обществени сгради, които нямат табела „комунистическият режим е престъпен“

Двама бивши външи министри със законопроект срещу „престъпния комунистически режим“.

Училищата и университетите, административни сгради, културни учреждения и други обществени сгради ще бъдат задължени да имат табела, която да гласи, че комунистическият режим и дейността на БКП в България са обявени за престъпни. Ако табела липсва, ръководителите на учрежденията ще бъдат глобявани. Това е записано в предложение на ГЕРБ-СДС за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Законопроектът налага още да се премахнат всички символи, възхваляващи комунизма, комунистическия режим, Българската комунистическа партия и нейните ръководители. По тяхно желание демонтажниците могат да предоставят на Музея на социалистическото изкуство демонтираните символи на комунизма.

Вносителите Даниел Митов, Екатерина Захариева, Делян Добрев, лидерът на СДС Румен Христов, Петър Николов и Димитър Николов смятат, че 33 години след падането на комунистическия режим процесът на декомунизация още не е приключил. „Даже напротив, правят се системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на по-младото поколение, което няма лични впечатления от него“, констатират авторите.

„Престъпният характер на комунистическия режим в периода 09.09.1944 г. – 10.11. 1989 г. е разобличен и осъден в ЗОКРБП. Но символите на този режим продължават да присъстват трайно в живота ни и в разрез с гореспоменатия закон, необезпокоявано да възхваляват тези черни страници от най-новата ни история“, са записали авторите.

„В този законопроект са предвидени бързи и радикални действия в тази насока. Определени са конкретни отговорности и санкции на отговорните лица и институции, които да изпълнят закона, след приемането и влизането му в сила. Надяваме се, че с приемането на законопроекта за изменения и допълнения към ЗОКРБП, престъпният комунистически режим ще бъде разобличен и заклеймен веднъж завинаги“, обещават вносителите.

Затова трябва да се сложи окончателен край на всички комунистически символи, за да е ясна присъдата за зверствата на т. нар. Народния съд, лагерите на смъртта, отнемането на собственост и Възродителния процес, смятат авторите на законопроекта.

Идеята комунистическият режим да бъде заклеймен веднъж завинаги е подплатена с глоби. За неизпълнение на разпоредбите ръководителите на съответните учреждения ще бъдат глобявани в размер на една брутна месечна работна заплата. При повторност и още нарушения глобата ще бъде в двоен размер.

Специални петчленки ще следят за нарушения, а наказателните постановления ще издават областните управители или упълномощени от тях лица от областната управа. Ако те бездействат, актовете за административни нарушения ще се издават от комисия от „Инспектората на министерски съвет“, а наказателните постановления ще се „налагат“ от лица, персонално определени от министър-председателя.

Послепис

Любопитно е защо в този толкова неотложен законотворчески бисер липсва уточението, че фашисткият режим е престъпление, признато от цял свят, а проповядването на фашистка идеология е престъпно и според българския Наказателния кодекс.

Законопроектът не казва и как ще бъдат разобличавани онези, които симпатизират на отишлата си система или след неочаквания поход срещу комунизма започнат да се интересуват от него. Възможно е да се засили наблюдението над мислите и убежденията, в което ще бъдат включени и тайните способи на държавата за контрол над тях. Това е въпрос на законодателна техника, разбира се.

Освен това от законопроекта не е ясно колко ще струват табелите, кой ще ги плаща и дали ще ги охраняват от евентуални зловредни посегателства.

Кой знае, току-виж табелите срещу комунизма се окажат разковниче за прогрес на икономиката и за изчезване на бедността и неравенствата. Може и съдебната система да стане безпроблемна.

Законопроектът:

Параграф 1: Създава се нов чл. 5 със следното съдържание: „На фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да се поставят надписи със следното съдържание:

„Комунистическият режим в България (09.09.1944 – 10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Параграф 2. Създава се нов чл. 6 със следното съдържание: „Всички органи на държавната и местна власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица, се задължават да предприемат необходимите действия, съобразно техните правомощия, за премахването на символите на комунизма и преодоляването на опитите за неговата реабилитация, като:

т. 1. Премахват от публичните места, всякакви символи, възхваляващи: комунизма, комунистическия режим, в това число Българската комунистическа партия и нейните ръководители.

т. 2. По тяхно желание могат да предоставят на Музея на социалистическото изкуство демонтираните символи на комунизма, определяни като изкуство в периода 09.09.1944 — 10.11.1989 г“.

Параграф 3. Създава се нов раздел „ Административно-наказателна отговорност” и нов чл. 7 със следния текст:

Чл. 7, Ал. 1. „При неизпълнение на разпоредбите на чл. 5, на ръководителите на съответните учреждения се налага глоба в размер на една брутна месечна работна заплата. При повторно и последващи нарушения, глобата става в двоен размер.

Чл. 7, Ал. 2. „За нарушение по чл. 6, т. 1, ръководителите на съответните учреждения подлежат на глоба в размер на една брутна месечна заплата. При повторно и последващи нарушения, глобата става в двоен размер.

Чл. 7, Ал. 3. „Нарушенията се установяват от петчленни комисии, определени от областните управители, а наказателните постановления се определят от областните управители или упълномощени от тях лица от областната управа.“

Чл. 8, Ал. 3. „При нарушения или бездействие на областния управител по Ал. 3 на чл. 7, актовете за административни нарушения се издават от комисия от Инспектората на министерски съвет, а наказателните постановления се налагат от определени от министър-председателя лица.“

Параграф 5. Заключителна разпоредба

„В едномесечен срок от влизането в сила на този закон, представителите на централната и местна власт, областните управители, публично-правните и гражданските организации, както и юридическите лица и гражданите на РБългария, са задължени да извършват дейностите, разписани в него”.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?