Горещи новини

Жена с потресаващ разказ – как се е измъкнала от насилника си след 12 години терор

Жена с потресаващ разказ - как се е измъкнала от насилника си след 12 години терор

Все по-често говорим за насилието на мъже над жени, особено след последната трагедия във Варна, при която задържаният за убийството на съпругата си буквално е прескочил умиращата жена, за да се изнесе по-бързо от семейното жилище.

„Това за мен не е човек за мен, това е изрод. Нормален човек не може да постъпи така – първо да пребие жена и след това да я прескочи”, заяви пред сутрешния блок на БТВ Адриана Начева, която също е преживяла насилие и е успяла да се отскубне от насилника.

Тя разказа и своята история, след като е търпяла тормоз близо 12 години.

„Половин година след като се запознахме получих първия шамар – връща се към кошмарните си спомени Адриана. – Не обърнах внимание тогава. Мислех си, че на всеки може да се случи. Дойде втори, трети шамар, по-голям побой. Бях доста привързана, обичах го, не знаех къде да отида и при кого да потърся помощ. Съседите чуваха, но никой нищо не правеше. На нашия етаж единствено една възрастна жена ми е отваряла да ме спаси. Никой друг не отваряше вратите”.

Много пъти Адриана се е обръщала към полицията.

„Вадих медицинско, но казваха, че нищо не може да направи, едва ли не и полицията беше с вързани ръце”, казва тя.

Помагат ѝ от „Асоциация Анимус”. Адриана слага край на ужаса много трудно, често се чувства в безизходица и непрекъснато към нея са отправяни заплахи.

„Силата ми и борбата и да живея спокоен живот и да дам спокоен живот на моите деца – това беше единствената ми цел. Никога не се отказвайте да живеете свободно и щастливо, борете се и продължавайте напред”, обърна се Адриана към всички жени, изпаднали в подобна ситуация.

Синът ѝ Борис има късмета да не е ставал свидетел на ужасните деяния, но отправи апел към жените.

„Вие сте едни прекрасни същества и мъжът трябва да се държи към вас като с цвете, вие сте цветя. Не позволявайте някой да ви къса, вие трябва да бъдете грижливо обливани с любов”, каза Борис.

А защо никой не чува писъците на жени, които имат нужда от помощ?

„Вероятно защото не му е изгодно и не иска да се замесва в отношения с елемент на престъпление”, смята Георги Богданов, адвокат на Благовеста Пенева, бивша съпруга на Стефан, обвинен в убийството на приятелката си Виола. Стефан Станев получи 25 години затвор за убийството

„Живеем зад дебели собствени стени, извън които нищо не ни интересува”, смята защитникът.

Той отправи критики за несвършена работа от страна на полицията. Според него при оттегляне на жалба за случаи на насилие работата не трябва да се прекратява, а районен инспектор периодично трябва да проверява за ситуацията в семейството.

„Когато разбереш, че някъде има насилие, това е язва в твоя район. Ние вдигаме рамене, казваме, че жалбата е оттеглена, преписката е прекратена. А защо е оттеглена, колко бой яде въпросната жена, за да я оттегли – попита Богданов. – Хвани я тази жена и я попитай: „Защо оттегляте жалбата?” Това се нарича разузнавателна беседа. Има наука за тези неща. Сядаш и говориш с нея и ще разбереш, че е яла два пъти повече бой, отколкото това, което дало повод да пусне жалбата”.

Убийството на Кремена във Варна е извършено няколко дни преди промените в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за случаите на домашно насилие. Адвокат Богданов заяви, че обвиненият няма да бъде съден по новите правила.

„Извършителят има правото на по-благоприятния за него закон, който в случая е законът към момента на извършването на деянието”, уточни защитникът.

ПИК

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Жена с потресаващ разказ – как се е измъкнала от насилника си след 12 години терор"

Какво мислите?