Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Журналисти на протест срещу разкриването на името на ученика, задържан за тероризъм
Журналисти на протест

Журналисти на протест срещу разкриването на името на ученика, задържан за тероризъм

Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт, научи КОЧ. Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет.

Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ-Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите, съобщава БНТ.

Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

Живка Танчева – Радио Пловдив: И аз имам дете и знаем до какво може да доведе подобно писане. по никакъв начин не мога да ги разбера колегите.

Таня Грозданова – информационен сайт „Под тепето“: Недопустимо е не само заради нарушаване на закона, нарушаване на етичните стандарти, недопустимо и поради факта, че оттук насетне се пречи на бъдещето на това дете.

Парашкева Иванова – информационен сайт „Трафик нюз“: Това е нормално пловдивско семейство, което се грижи за децата си. Да, вероятно може да се случи на доста семейства да попаднат в такава ситуация и затова би трябвало преди всичко да бъдем хора.

Иво Дернев – информационен сайт „Под тепето“: С тази декларация настояваме институциите да вземат отношение по това, което се случи днес, да кажат дали това е редно, което „колеги“ сториха.

Декларацията на пловдивските журналисти ще бъде разпратена до Агенцията за закрила на детето, до националния съвет за журналистическа етика, до СЕМ и до специализираната прокуратура.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?