Започва Великденският пост, продължава до 4 май

Zapochva Velikdenskiqt post, produljava do 4 mai

От днес започва Великденският пост, той ще продължи до 4 май /включително/. Вярващите пречиства телата и душите си и се готвят за посрещането на Възкресение Господне.

Постът продължава 40 дни. Постните дни включват въздържание от месо, млечни продукти и яйца, както и алкохол, тютюн. Забранени са всякакви животински продукти, а олио и други растителни мазнини са забранени само в първата и последната седмица от поста.

Разрешените храни са растителните: плодове – пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички.

От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода и е разрешено да се пие чай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба.

През Чистия понеделник – първият понеделник от Великденския пост, е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.

През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина.

В събота и неделя – храна с растителна мазнина. Отказването от някои видове храна не е главната цел на постенето. Основното му предназначение е да извиси духовно човека.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Започва Великденският пост, продължава до 4 май"

Какво мислите?