img
Home / СВЯТ / Заради скандала с лекарствата ЕК е започнала процедура срещу България

Заради скандала с лекарствата ЕК е започнала процедура срещу България

/
/
/
105 Views

Разраства се скандалът с по-високите цени на онколекарства за частни болници в сравнение с държавни и общински, научи ko4.

Еврокомисията е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на Съюза. До края на месеца страната ни трябва да се мотивира защо частните болници не провеждат търгове.

През 2016 г., когато у нас се приема нов Закона за обществените поръчки, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови колеги от различни партии предлагат текст, който изважда частните болници от възложителите. Пред Би Ти Ви Иванов аргументира действията си с евродиректива, която го налагала. Същото казват и болниците.

„Според мен това, което е направено като поправка в Закона за обществените поръчки, следва именно идеята на директивата“, коментира Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация.

Има и адвокати на противоположното мнение. Те посочват текст от евродирективата, според който, ако организациите се финансират в по-голямата си част от публични органи, какъвто бил случаят с частните болници, следва да правят търгове.

„Не може болниците да бъдат третирани по различен начин, съобразно това кой е техният собственик. Това е абсолютно недопустимо“, смята адвокат Грета Ганева.

лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook