img
Home / КЛЮКАРНИК / Защо Нова тв махна Галя Щърбева

Защо Нова тв махна Галя Щърбева

/
/
/
119 Views

Едно от емблематичните лица на Нова телевизия – говорителката Галя Щърбева, е освободена от медиата заедно с още няколко свои колеги, научи КОЧ.

Щърбева е била уведомена, че временно няма да е част от екипа в началото на седмицата заради опит на канала да оптимизира разходите си.

Заради необходимостта от икономии в кризата свалени от ефир са още водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова и репортерът Живко Консантинов също са свалени от ефир. Освободени са и двама оператори и един монтажист.

„Казаха ни, че телевизията трябва да направи около 30% съкращения. Затова се възползват от члена в Кодекса на труда, който бе въведен с извънредното положение, и първо ни свалят от екран за 15 дни, а след това ще имаме възможност да се запишем на трудовата борса“, коментираха неофициално журналистите пред медиите. И признаха, че никой не е искал да ги уволнява – това било временна мярка.

В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 г. Нейните рейтинги са по-високи.

Нова тв махна Галя Щърбева

Репортерът на Нова Живко Константинов също временно е отстранен от медиата

Директорката на отдел „Информация“ в Нова телевизия Ива Стоянова коментира: „Никой от колегите не е съкратен. Трудовият кодекс ни дава възможност да ги сложим в престой за 15 дни. Ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата“. Според приетите промени в Кодекса на труда със Закона за извънредното положение „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

Само преди две седмици единият от новите собственици на телевизията Кирил Домусчиев предупреди, че заради кризата с коронавируса се очакват фалити на „медии, включително телевизии“. Причината е срива на рекламния пазар. В момента водещите медии реализират с над 75% по-малко от предвидените рекламни приходи, въпреки увеличените рейтинги.

Това принуди Би Ти Ви още в средата на март да преустанови излъчването на всички външни продукции. Нова изчака цял месец, но очевидно вече започва известни съкращения в екипа си. Най-вероятно до дни и Би Ти Ви ще съкрати репортери и оператори, твърди източник на Lupa.bg от медийния сектор. Същевременно от Нова все още не са преустановили излъчванията на рейтинговите си външни продукции.

лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook