Home » ЗА ДАМИТЕ » Зимна мода 2018: Шалове с мъниста за шик и уют
Зимна мода 2018: Шалове с мъниста за шик и уют
Зимна мода 2018: Шалове с мъниста за шик и уют

Зимна мода 2018: Шалове с мъниста за шик и уют

Ако ефирният шал е по-скоро декоративен аксесоар през лятото, неговият зимен вариант има далеч по-практична функция. Освен че със сигурност ще ви стопли, шалът дава неповторим и модерен акцент на всеки тоалет.

Любопитен факт е, че този типично дамски аксесоар в продължение на хиляди години е част от мъжкия гардероб. Според някои източници най-древната находка, свидетелстваща за появата на шаловете, е прочутата Теракотена армия в Китай. Те обаче са имали много по-различно предназначение от днешното и са служили да разграничават различните рангове в китайската войска. Малко по-късно шаловете се появяват и в Късната римска империя като sudarium – „плат за пот“, с който хората се подсушавали в жегите. Пътят на шала продължава през Англия и Франция, където за първи път се открива модният му потенциал. Днес шалът е любим дамски аксесоар, който може с лекота да промени стила ви, както и да преобрази всяка връхна дреха.

Независимо дали предпочитате яке, сако, тренчкот или класическо палто през зимата, подходящият шал с един замах придава на тоалета оригиналност и личен почерк. Актуални са плетените модели, тези с каре, както и шаловете тип пончо. Абсолютен фаворит в последните дизайнерски колекции обаче остава мекият, пухкав шал. Той се явява добър заместител на така популярните пухкави палта, тъй като позволява много повече комбинации и разнообразие във визията.

Приятните пухкави шалове разнообразяват класическото палто, което традиционно е в черен или друг тъмен цвят. Те се съчетават прекрасно и с плетена жилетка, придавайте стил на тоалета. Плетките са модерни под най-различна форма през есента и зимата на 2018/2019-а, затова комбинацията жилетка и пухен шал би ви спечелила одобрението на всеки критик. Друг изискан вариант е да добавите сако към любимия си пухкав шал. Стилистите препоръчват в този случай да заложите на кръгъл модел, който да наметнете елегантно върху раменете си. За още по-шикозно излъчване оставете единия край на шала да пада малко по-долу от другия.

Едва ли има зимен аксесоар, при който разнообразието е така богато, както при шаловете. По магазините ще откриете изобилие от материи, цветове и стилове. Кожа, велур, кадифе, памук, коприна са само някои от вариантите, между които можете да избирате. Популярни са дългите, тънки шалове, достигащи до земята, както и моделите, които могат да се носят и като аксесоар за глава.

Когато избирате шал, не забравяйте да вземете предвид с каква връхна дреха вече разполагате. Вталените палта се съчетават с по-обемни модели шалове, които можете да преметнете по нестандартен начин. Обратно – ако палтото ви е разкроено и обемно, заложете на по-тънък шал. Цветовата гама, от която можете да избирате, също е изключително богата. В модните колекции ще видите два основни мотива – цветът на шала или се координира с още един елемент от тоалета, или се избира като контрастен.

Най-модерните цветове при шаловете през този сезон са червено, жълто, зелено, лилаво, синьо, сиво, шоколадово кафяво и цвят горчица. Важното е шалът да бъде в светъл тон, а всякакви щампи, включително геометрични фигури, са във ваш плюс. Актуални са романтичните пастелни нюанси и животинският принт. Горещ тренд през зимата са интересните шалове с мъниста, пайети и други декорации.

Ако преметнете шала така, че да стои като висока яка, ще се уверите, че красотата невинаги е за сметка на комфорта. Сгънете шала на две, поставете го на врата си и промушете двата края през получената примка. Така можете да избирате между по-хлабав и по-стегнат възел в зависимост от това какъв модел връхна дреха сте предпочели.

 

Марица

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?