img
Home / БЪЛГАРИЯ / Иво Танев пак подпали мрежата: Трябва да се смени името на България!

Иво Танев пак подпали мрежата: Трябва да се смени името на България!

/
/
/
394 Views
loading...

Шоуменът Иво Танев взриви мрежата с идеята си да сменим името на България, видя КОЧ.

Според него буквата Ъ в името само ни дърпа назад, пречи ни и ни обрича на бедност и неудачи Ето как предлага Танев да преименуваме държавата си, за да може да „цъфнем и вържем“:

„Отдавна повтарям, че буквата Ъ трябва да се замени в България и да се изписва Болгария! Това ще даде съвсем друга енергия на всичко свързано с държавата и нацията ни.

„Има ли някакво особено значение дали страната ни се нарича „Болгария“ или „България“ (както е понастоящем) и дали ние се зовем „болгари“ или „българи“?

Според благоевградския философ Росен Ангелов – названието „България“ звучи като ограничаване, като натиканост в ъгъла – заради буквата „ъ“.

Той го свързва с недостиг, недоимък.

Малко думи в българския език започват с въпросната буква. Ангелов смята, че сме заменили „Болгария“ (начинът, по който е била наричана страната ни) с „България“ под влияние на тъмните сили и това ни е навредило.

Буквата „о“ прилича на кръг, а кръгът е символ на безкрайност.

„Болгария“ намеква за изобилие, отвореност, широта. Заради „о“. Старата дума за „българин“ пък е „бОлгарин“. /“О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?… Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…“ – Паисий (1762 г.). „Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове“ – Неофит Рилски (1793 г. – 1881 г.)/.

Ако заменим „България“ и „българин“ с „Болгария“ и „болгарин“ това би ли ни помогнало в духовно и материално отношение?“, попита Иво Танев.

Източник: Вчас

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!