img
Home / БЪЛГАРИЯ / Излязоха още страшни разкрития за атентата, готвен от ученика в Пловдив

Излязоха още страшни разкрития за атентата, готвен от ученика в Пловдив

/
/
/
373 Views

Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката групировка „Ислямска държава“ опита да превърне в терорист за пъклената кауза на ислямските фундаменталисти, е отказал да извърши бомбен атентат на финала за Купата на България по футбол „Локомотив“ – „Ботев“.

Това разкриха криминалисти, ангажирани със случая, научи ko4.

Тийнейджърът от Пловдив бе задържан преди седмица, след като неговият баща подаде сигнал в ДАНС и в службите за сигурност, че детето му е под контрола на „Ислямска държава“. Родителят установил шокиращия факт, когато проверил мобилния телефон на сина си и открил негова комуникация в криптиран чат с вербовчик от „Ислямска държава“.

По-голямата част от кореспонденцията между ученика и засега неустановения джихадист вербовчик е унищожена в момента службите за сигурност опитват да я възстановят с помощта на киберспециалисти. Малко вероятно е обаче това да се случи.

В момента младежът е в шок, а разкриването на самоличността му е стресирало цялата фамилия. Психолози се опасяват, че адаптацията му ще е трудна.

Разследаващи разкриха, че ученикът от Пловдив е влязъл с контакт с „Ислямска държава“ преди около 6 месеца.

Момчето разгледало във Фейсбук клиповете на джихадистите и веднага било „прихванато“ от вербовчици – ислямски фундаменталисти.цСпоред запознат с разследването на службите 16-годишният ученик от Пловдив получавал от 3 месеца методически указания как точно да произведе бомбата. Вербовчикът от „Ислямска държава“ пробвал да насочи момчето да извърши атентат още на 15 май. Терористът споменал в чат с младежа, че бомбата може да бъде взривена на финала за Купата на България по футбол между „Ботев и „Локомотив“ Пловдив.

Мачът се игра на националния стадион „Васил Левски“, а терористът вербовчик очевидно е следял добре информационния поток от България. Ученикът обаче се възпротивил на предложението – първо имал приятели, които щели да бъдат на стадиона, освен това нямал потенциал да пренесе бомбата от Пловдив до София и да я взриви около стадиона.

Източник: БЛИЦ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!