Горещи новини

Имат мистични свойства: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

Polezni i vredni rasteniq

Опитът на поколенията не е само от приказки и суеверия. Такива са и тайните свойства, които се приписват на нещата и явленията.

Растенията не правят изключение. Много от тях се смятат за мистични, притежаващи специални свойства и то не винаги със знак плюс.

За да живеете в хармония с природата, да привличате късмет и да създавате в къщата само положителна енергия, трябва да знаете какви цветя и растения да държите в дома си и кои да премахнете.

[highlight]Орхидея [/highlight]

Най-древното и в същото време противоречиво цвете. То се смята за символ на красотата. Но като си спомним как съществува в природата, расте по дърветата и се храни със соковете им, на орхидеите се приписват свойствата на цвете-вампир, което изсмуква енергията от тези, които са наблизо.

Така че, ако решите да си вземете орхидея, наблюдавайте промените в къщата: дали атмосферата в дома ви е по-добра, или страстите са започнали да кипят и енергията е започнала да си отива? Би било жалко да изгубите хармонията в отношенията си заради едно, макар и красиво, цвете.

[highlight]Сенполия [/highlight]

Това цвете може да хармонизира атмосферата в дома, да внесе спокойствие и уют. Счита се, че то има лунна природа, магическите му свойства са да изпълва духовно, да предпазва от негативност и да успокоява.

Но според друга версия това виолетово растение изобщо не е цвете на дъгата, а напротив – растение, което кара самотните момичета да страдат. А на тези, които са в двойка, това цвете може да провокира ревност, особено ако се полагат лоши грижи за него.

[highlight]Бръшлян [/highlight]

Помните ли как расте бръшлянът? Обгръща мястото, на което расте, визуално го „задушава“, поглъща и не пуска от „прегръдката“ си. Смята се, че точно това се случва и с домакинството.

Притежателите на бръшлян се чувстват потиснати, депресирани, с угасваща жизненост и пълно откъсване, изолация. Ето защо е по-добре да се сдобиете с по-позитивно растение за дома!

[highlight]Сансевиерия или „език на тъщата“[/highlight]

Всички познават това растение! Известно е с това, че подклажда кавгите в къщата между съпрузите, сякаш злата свекърва с дългия си език влиза с мнението си навсякъде и по всяко време.

Съществува и суеверие, че ако сансевиерията цъфти през зимата, значи ще има неприятности. Въпреки народните вярвания, ботаниците даряват сукулентите с други свойства: те отбелязват, че растението унищожава вредните микроорганизми, има благоприятен ефект върху кръвното налягане, пречиства въздуха в къщата.

[highlight]Кала[/highlight]

Въз основа на опита на поколенията се смята, че там, където има кала – има тъга и неприятни събития. Затова на цветето се приписват отрицателни свойства, а знаещите хора предупреждават другите за тъжните последици от отглеждането на това цвете в къщата.

Кала не се подарява на празници, а ако все пак ви подарят букет от тези цветя – това е лош знак!

[highlight]Фикус [/highlight]

Той предсказва самотата на собственика си! Няма значение дали сте в двойка, или не. Самотните хора няма да могат да си намерят партньор, тъй като фикусът все ще „оцелява“ из къщата, а хората в брак постоянно ще се карат, докато не се разделят.

Семейни растения

Съществува цяла серия стайни растения, които според суеверието отблъскват мъжете и съпрузите от неомъжените момичета и омъжените жени. Наричат ги просто мъжки растения, но ето какви са ботаническите им имена.

[highlight]Сциндапсус [/highlight]

Всички, които не познават или не вярват в предсказания, с удоволствие се сдобиват с това растение, защото то е непретенциозно в грижите и расте много бързо, насищайки помещенията със зеленина. Но нашите предци са забелязали, че там, където има сциндапсус, жените винаги са самотни.

[highlight]Дифенбахия [/highlight]

Това растение има две страни, за да го смятаме за отрицателно. От гледна точка на суеверията дифенбахията е вампир, който изтегля енергия от домакинството, както и всички къдрави растения като бръшляна или тези, които растат нагоре, като папратите или монстерата. Такива са и мушкатото, което не може да издържи на присъствието на мъжка енергия в дома и го надживява.

[highlight]Восъчен бръшлян [/highlight]

Известен още като хоя. Изпуска отровни изпарения и чувствителните към ароматите мъже не могат да го понасят:  получават главоболие, намаляват либидото и потентността. С течение на времето хоята изгонва мъжа от къщата, оставяйки жената сама. Восъчният бръшлян всъщност е най-опасен, тъй като може не само да изгони човека от къщата, но дори да доведе до смърт.

А ето кои са растенията – защитници на личното щастие

Алое 

Това растение се смята за лечебно не само в медицината и козметиката, но и в духовно отношение. Въпреки леко агресивния си вид – дълги езици със заострени върхове по периметъра – то е надарено с магически свойства, които могат да предпазят от беди и зли духове. Саксия с алое трябва да се постави в детската стая, в хола, на входа на къщата – изобщо навсякъде, където защитата е най-необходима!

Гераниум 

Това красиво цвете носи силата на Венера, което означава, че има много активно влияние върху любовните аспекти на живота. Гераниумът е в състояние да привлича любовта, да предпазва от завистници, лошо око, клюки, да помага по въпросите на размножаването. Цветята с розов цвят трябва да се купуват от неомъжени момичета, а омъжените момичета трябва да се сдобият с бял здравец.

Циклама 

Цвете на плодородието, любовта и страстта. Особено важно е да го получат тези, които са омъжени, за да не изтече огънят от него. Съответно най-доброто място за цикламата е спалнята! Смята се също така, че това растение предпазва тези, които спят, така че ако в къщата има деца, можете да украсите стаята им с това прекрасно цвете с положителна магическа сила.

Коледниче

Много колоритно име, дори малко войнствено! И магическите му свойства съвпадат с името: растението е в състояние да отнеме лошата енергия от къщата, да я абсорбира, като по този начин предпазва домакинството ви. Бъдете сигурни, че ако имате такъв кактус в дома си, благополучието и спокойствието на семейството ви са под надеждна защита!

Спатифилиум 

Народът го е нарекъл „женското щастие“. Всичко това благодарение на легендата, че в деня на сватбата щастливата богиня Астарта дарява това цвете с частица от своето щастие, за да може всички онези момичета, които вярват в нейната магия, да се сдобият и със семейно щастие. Нежното цвете е много красиво. А някои хора сравняват цветовете му с женското начало.

Антуриум 

Това е мъжкият вариант на спатифилума, т.е. цветето, което носи щастие и любов на мъжете. Смята се, че върхът на брачното благополучие ще настъпи, ако тези две цветя – мъжко и женско – се поставят едно до друго или се засадят заедно!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Имат мистични свойства: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот"

Какво мислите?