img
Home / ЗДРАВЕ / Какви са най-честите причини за заразяване с коронавирус

Какви са най-честите причини за заразяване с коронавирус

/
/
/
271 Views

Добрата хигиена и социалната изолация се сочат от здравните власти за най-важните мерки за предпазване от зараза с коронавирус, научи ko4.

 Какво е въздействието на сапуна върху вируса и как да дезинфекцираме предметите от бита, различните повърхности в дома, дрехите и предпазните маски.

Проф. д-р Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ на Медицинския университет коментира: „COVID-19 е неклетъчна форма на живот, която се разпространява единствено в живи клетки. Главен виновник в 85-90 % са замърсените ръце. За 24 часа около 90 пъти докосваме неволно с ръце устата, носа или очите си, а те са входна врата за проникване на вируса“, посочи експертът, съобщи БНР.

Един от най-ефикасните методи за борба с вируса се оказва сапунът, без значение дали в твърдо или течно състояние, обясни проф. Воденичаров. В неговия състав има мазнини, наречени амфифили, структурно наподобяващи тези в обвивката на вируса. Срещайки амфифилите, мазнините в обвивката на вируса, ги приемат за себеподобни и ги „пускат“ във вируса, след което променят налягането и той се пръска.

Домашният сапун, който се приготвя от животински мазнини, е беден на амфифили и силно зависим от PH на водата. При твърда вода дезинфекционното му действие намалява, обяснява специалистът. В съвременните производства този недостатък е преодолян със синтетични амфифили, наречени детергенти.

Дезинфектантите, които можем да използваме за почистване, са четири основни групи – освен за ръце, тези за дръжки на врати и смесители, за санитарни помещения и подови настилки и за облеклото, посочи проф. Воденичаров. Антибактериалните детергенти не влияят на коронавируса.

Дезинфектант за ръце може да си направим и сами, например от разтвор на 60 процента алкохол в дестилирана или преварена вода и 5 милилитра глицерин или алое. Има рецепти за дезинфектанти и с мравчена киселина, перхидрол, хлорхексидин.

За дезинфекция на твърди повърхности може да се използват разтвори с хлорна вар, перхидрол и белина. След дезинфекция трябва да проветрим помещенията. За да избегнем тази необходимост и миризмите, за унищожаване на вируса върху повърхностите може да използваме бактерицидни лампи или парочистачка.

След влизането вкъщи трябва да оставим обувките в антрето, по възможност върху килимче, напоено с разтвор на белина. Връхните дрехи можем да оставим на терасата, на слънце. Изпраните в пералня дрехи също е добре да бъдат изложени на слънчеви лъчи.

Проф. Воденичаров съветва, ако използваме предпазни маски за лице за многократна употреба, от вътрешната страна да направим импровизиран джоб от марля и поставим в него памук, който да изхвърляме след всяка употреба, а след това да изперем маската и да я изгладим на пара. Това ще повиши ефективността й с около 20 процента.

брадва

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook