Традицията на Бъдни вечер повелява обредният хляб или погачата да са постни.
Днес, обаче, много домакини не спазват съвсем точно това ограничение, защото само със сода питката обикновено по-бързо се втвърдява и не бухва толкова хубаво. Затова от КОЧ ви предлагаме една рецепта за вкусна рождествена погача , вдъхновена от традицията и “подобрена” с използването на няколко непостни продукта.рождествена погача
Рождествена погача с късметче
Ще ви трябват:
250 мл прясно мляко
250 мл вода
1 кг брашно
75 гр.масло или свинска мас
2 яйца
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 бакпулвер
Приготвяне:
Смесете топлото мляко с водата, добавете сол, захар, бакпулвер, едно яйце и един белтък (от жълтъка ще се нуждае на по-късен ета), маслото/маста и разбъркайте добре. Добавете постепенно брашно и месете 10-15 минути.
Замесете вътре монета, царевично или пшенично зърно и пр., според това, каква е вашата семейна традиция. Намажете кръгла форма с масло, поставете тестото в нея. Оформете по желание, например така:
Ако желаете, украсете погачата с фигури от тесто, намажете с жълтък и я пъхнете във фурната, загрята на 180 градуса. Печете около четиридесет минути.
Be the first to comment on "Как се меси рождествена погача – центърът на празничната трапеза за Бъдни вечер"