img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Как се отглежда бебе-орхидея от отрязан цветонос – всички тънкости на процеса:

Как се отглежда бебе-орхидея от отрязан цветонос – всички тънкости на процеса:

/
/
/
168 Views

Обикновено „бебетата“ се появяват сами на майчина орхидея и е достатъчно да ги оставите да растат за около 8-12 месеца, за да ги превърнете в пълноценно цъфтящо растение. 

Но можете да проведете и друг експеримент: опитайте се да отгледате бебе-орхидея върху отрязан цветонос от основното растение. И въпреки че този процес не е бърз и доста трудоемък, някои хора наистина успяват да отгледат бебе.

На първо място, трябва да изберете правилния цветонос. Да бъде жив. Ако дръжката е суха и жълта, тя не може да се използва за вкореняване.

сух цветонос

Трябва да отрежете живия цветонос с остър и дезинфекциран секач. Разрезът на самото растение трябва да се третира с кислородна вода.

отделяне цветонос

След това се нуждаете от дълга и тясна колба (ваза), която да пасне на отрязания цветонос. От обратната страна цветоносът трябва да бъде подрязан с остър дезинфекциран нож, като се направи дълъг наклонен разрез.

цветонос разрез

Не забравяйте да поставите жив мъх на дъното на съда, навлажнен със спрей-бутилка. Поставете цветоноса във влажния мъх с острия разрез надолу. По-добре е да отрежете повече цветоноси, тъй като вероятността от вкореняване и раждане на „бебе“ е ниска.

цветонос във ваза

След извършените манипулации съдът трябва да бъде запечатан с прозрачно фолио. Когато се образува конденз, на следващия ден направете 5-6 дупки във фолиото с клечка за зъби, така че въздухът да може да влезе там.

бебе орхидея от цветонос

По-добре е вазата да се постави на същото място, където са всички останали орхидеи, но не на пряка слънчева светлина. Процесът на вкореняване е много дълъг. Първата спяща пъпка може да оживее след около 2-4 месеца, а може и изобщо да не оживее. Ако видите, че тази пъпка е изкарала нов цветонос, премахнете я, тъй като цветоносът-майка няма сили да отглежда цветя.

орхидея на цветонос

Вероятността следващата съживена спяща пъпка да роди бебе-орхдиея е доста висока!

бебе орхидея на цветонос

Източник: За жената

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook