img
Home / БЪЛГАРИЯ / Камери за видеонаблюдение за безопасността на пътя

Камери за видеонаблюдение за безопасността на пътя

/
/
/
413 Views

Ако се поинтересуваме от официалните и документирани статистики, със съжаление ще установим колко драстично се е увеличил броя на катастрофите и пътните инциденти.

Безразсъдното шофиране, прекомерно високата скорост, употребата на опиати са само част от предпоставките са увеличения брой инциденти по пътищата. Освен на проявена съвест от страна на шофьорите, бихме могли да разчитаме и на друго средство за противодействие – камери за видеонаблюдение.

Редица хора изразяват мнение, че наличието на камери за видеонаблюдение по пътищата би могло в пъти да намали случващите се инциденти. Много хора застават зад убеждението, че, знаейки, че биват заснемани, шофьорите биха били много по-внимателни на пътя, биха се придвижвали със съобразена скорост и биха спазвали законите за движения по пътищата много по-стриктно.

Камерите за видеонаблюдение по един много ненатрапчив начин способстват за регулация на пътната обстановка. Редица от тях са снабдени и със сензори за движение и скорост, като по този начин отчитат и натовареността на пътния възел, и скоростта, с която се движат автомобилите. Шофьорите биха управлявали превозните си средства със съобразена скорост, ако знаят, че шофирането им бива съблюдавано и заснемано.

Добре известен факт е, че значителна част от наставащите пътни инциденти и катастрофи се случват именно поради прекомерно високата скорост – тя предполага невъзможност за своевременно отреагиране и спиране, които биха могли да спомогнат за ограничаването на сблъсъци.

При вече случили се пътни инциденти, камерите отново идват на помощ – чрез тях лесно би могла да се направи справка, за да се установят с точност спецификите и обстоятелствата, довели до катастрофата. Това е особено важно при случаите, в които няма единомислие между участниците в пътния инцидент. Справката със записа от камерите за видеонаблюдение бързо и акуратно хвърля светлина върху случилото се и не оставя място за съмнение за правотата или вината на която и да е от замесените страни.

Регулаторната и превантивната роля на камерите за видеонаблюдение по пътищата е сред основните причини все повече и повече хора твърдо да застават зад убеждението, че такива технически средства трябва да присъстват на възможно най-голям брой пътни възли и артерии. С особено внимание следва да се подходи към изключително натоварените булеварди в големите градове, както и на скоростните отсечки, тъй като там се съсредоточават голям брой от инцидентите.

Натовареният трафик предполага по-несъобразено шофиране и повече възможност за случване на катастрофи. Ето защо на такива места определено е повече от добра идея да се инсталират камери за видеонаблюдение.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook