Горещи новини

КАРДИОЛОГ: Извадете възрастта си от 220 и ще разберете в какво състояние е сърцето ви!

КАРДИОЛОГ: Извадете възрастта си от 220 и ще разберете в какво състояние е сърцето ви!

Лесен начин да разберете в какво състояние е сърцето ви разкрива известният сръбски лекар проф. Петър Отасевич, формула, която отдавна е добре позната в здравеопазването.

Движението е здравословно за психофизическото ви състояние, но преди да отидете на фитнес, трябва да проверите общото си здравословно състояние, тоест да си направите кардиологичен преглед, който включва измерване на кръвно налягане, лабораторни изследвания, ЕКГ и ехография на сърцето, съветва кардиологът.

сръбски кардиолог

Посещението на фитнес е препоръчително за всеки, но тъй като усилените упражнения под тежести могат да причинят различни здравословни проблеми, особено сърдечни, е необходимо да тренирате внимателно и контролирано.

Що се отнася до тренировките, проф. Д-р Петър Оташевич, специалист по вътрешни болести със субспециализация по кардиология и доцент в Медицинския факултет в Белград, казва, че лекарите абсолютно препоръчват упражнения, но в случай на хора на средна възраст или възрастни хора, те трябва предварително да направят индивидуални здравни прегледи при специалист.

„Движението е нещо, което ние лекарите съветваме всички да правят, както и избягването на заведенията от типа „бързо хранене“ и като цяло всяка храна, която съдържа голямо количество мазнини, захар или въглехидрати.

Препоръката е редовни упражнения до 150 минути седмично, но не е задължително да са упражнения във фитнеса, а всякаква физическа активност по ваш избор, като ходене, бързо ходене, бягане, колоездене и др. , казва докторът.

Въпреки това, както той съветва, е необходима известна предпазливост и предварителен скрининг, особено когато се работи с населението на и над средна възраст.

„Ако сте на средна възраст, преди да решите да започнете да спортувате, особено ако планирате да ходите на фитнес, би било добре да проверите общото си здравословно състояние, тоест да си направите кардиологичен преглед, който включва и кръвно налягане. преглед, лабораторен тест, ЕКГ и ехография на сърцето, за да се определи дали упражненията са безопасни за вас и с какво темпо трябва да спортувате“, съветва лекарят.

сърдечна честота

Изчислете максималната си сърдечна честота

Когато става въпрос за кардио спортове и упражнения като бягане, плуване и колоездене или скачане на въже, които повишават издръжливостта, събеседникът посочва, че те имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Освен това кардио упражненията увеличават консумацията на калории, което е добре за контрол на теглото.

„Кардио тренировката има многобройни положителни ефекти и се препоръчва за всеки, при условие че коригирате интензивността според вашата форма и общата физическа подготовка. Това са аеробни упражнения, които всъщност повишават нашата издръжливост, като при тях работят всички мускули, включително сърцето.

По този начин се изразходва повече кислород и се топят натрупаните мазнини”, обясни лекарят, който отново подчерта, че определени възрастови групи трябва да проверят здравето си, преди да решат да започнат да спортуват.

От друга страна, общият съвет на кардиолога е да следите колко бързо работи сърцето ви.

„Не трябва да надвишава максималната сърдечна честота, която се изчислява чрез изваждане на броя на годините от 220.

Например, ако сте на 50 години, когато извадите това число от 220, стигаме до изчислението, че сърцето ви не трябва бие по-бързо от 170 удара в минута, това е максималната горна граница“, подчертава лекарят, който заключава, че с възрастта на човек максималната му сърдечна честота ще намалява.

ТОЧНА ФОРМУЛА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ГОРНА И ДОЛНА ГРАНИЦА:

За физическа активност с умерена интензивност целевата ви сърдечна честота трябва да бъде между 64% и 76% от максималната ви сърдечна честота. Можете да оцените максималната си сърдечна честота въз основа на вашата възраст.

За да изчислите своя максимален сърдечен ритъм, свързан с възрастта, извадете възрастта си от 220. Например, за 50-годишен човек прогнозният максимален пулс, свързан с възрастта, ще бъде изчислен като 220 – 50 години = 170 удара в минута (bpm). Нивата от 64% и 76% биха били:

64% ниво: 170 x 0,64 = 109 удара в минута и
76% ниво: 170 x 0,76 = 129 удара в минута

Това показва, че физическата активност с умерена интензивност за 50-годишен човек ще изисква сърдечната честота да остане между 109 и 129 удара в минута по време на физическата активност.

За физическа активност с висок интензитет целевата ви сърдечна честота трябва да бъде между 77% и 93% от максималната ви сърдечна честота. За да намерите този диапазон, следвайте същата формула, използвана по-горе, с изключение на промяната на „64 и 76%“ на „77 и 93%“.

Например, за 35-годишен човек прогнозната свързана с възрастта максимална сърдечна честота ще бъде изчислена като 220 – 35 години = 185 удара в минута (bpm). Нивата от 77% и 93% биха били:

77% ниво: 185 x 0,77 = 142 удара в минута и
93% ниво: 185 x 0,93 = 172 удара в минута

Това показва, че физическата активност с висока интензивност за 35-годишен човек ще изисква сърдечната честота да остане между 142 и 172 удара в минута по време на физическата активност.

Твоят коментар

Be the first to comment on "КАРДИОЛОГ: Извадете възрастта си от 220 и ще разберете в какво състояние е сърцето ви!"

Какво мислите?