Горещи новини

Кирил Петков: Мария Габриел днес показа, че не може да бъде премиер. Жал ми е за нея!

Kiril Petkov: Mariq Gabriel dnes pokaza che ne moje da byde premier

Денков не иска да участва в кабинета, предложен от Мария Габриел. Това заяви самият той по време на лидерите на пресконференция на ПП-ДБ в централата им, след като Мария Габриел върна папката с мандата изпълнена, предаде репортер на „Фокус“.

„Това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас. Не малка част от номинираните за министри не са давали съгласие за участие в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал. Подготвил съм декларация, в която заявявам, че не искам да съм номиниран в състава на този Министерски съвет“, заяви Денков.

Премиерът в оставка добави, че няма никакво сългасие за подписването на коалиционното споразумение. Лидерите на ПП-ДБ не са ги поставяли. Те поискали няколко часа, в които да обсъдят резултатите от преговорите.

Кирил Петков заяви, че Мария Габриел се е подала на натиска на Борисов и Пеевски: „Тя се подаде на натиск на господин Борисов и предполагам на господин Пеевски. Тя днес показа, че не няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея. За господин Борисов – за него ме е срам, защото всичките тези дни той не се появи дори за ден да преговаря с нас“.

„Той използва четири жени, криейки се зад тях, защото нямаше мъжеството и да каже аз не мога да приема такъв кабинет. Господин Борисов може би избра своите страхове, зависими, своята дружба с господин Пеевски пред България“, добави Петков.

Атанас Атанасов призова председателя на парламента да не включва точка за гласуването на проектосъстава на кабинета. Той се обърна и към президента Радев, заявявайки, че част от министрите не са били питани дали искат да участват в кабинета.

Асен Василев също каза, че не е бил давал съгласието си за участие в правителството, предложено от Габриел  по-рано днес: „Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на таи държава, може да си позволи“.

Той каза, че Габриел е „може би най-новото лице на мафията в България“.

„На 20 февруари обявихме нашето предложение (бел. от ред. – Меморандумът) за преговорна позиция. Това предложение предизвика огромен скандал – първото беше реакцията от ГЕРБ, а след това беше господин Пеевски, който се взриви“, заяви Иванов.

Той определи Делян Пеевски като брокер и посредник и добави, че именно заради предложенията в меморандума на ПП-ДБ лидерът на ПГ На ДПС е реагирал така, тъй като тези му функции според Христо Иванов били ограничени.

„От 20 февруари до 6 март имаше 15 дни, в които тези преговори можеха да започнат. Те започнаха на 9 – след подаването на оставката (бел. от ред. – на премиера Денков)“, добави той.

По думите му няколко пъти по време на преговорите са се правили опити те да бъдат взривени. Според Христо Иванов това се дължало на факта, че ДПС нямало да имат гарантирани места в попълването на органите на съдебната власт, за които трябвало 2/3 мнозинство.

Той добави, че в текста на споразумението за съвместно управление на ГЕРБ-СДС текстът за партиите с ясна евроатлантическа ориентация целял това.

„Напускаха се преговорите няколко пъти без обяснение защо. Прекъсваха се преговорите. Даваха се пресконференции. За съжаление, това се увенча с успех“, каза още той.

„Ние нямаме подписано споразумение и те не могат да ни покажат подписано споразумение. В споразумението останха спорни въпроси. Те няма да могат да ви покажат подписан документ“, категоричен бе Христо Иванов.

По отношение на министрите бе даден пример, че ПП-ДБ били предложили девет души за министър на електронното управление, а десетият бил предложен от Мария Габриел. Христо Иванов каза, че хора от ПП-ДБ се свързали с него, но се оказало, че с него никой не бил разговарял предварително.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Кирил Петков: Мария Габриел днес показа, че не може да бъде премиер. Жал ми е за нея!"

Какво мислите?