Home » ЗА ДАМИТЕ » Днес Светлината влиза в битка с Мрака! Тракийски поверия за Деня на пролетното равноденствие:
Proletno ravnodenstvie

Днес Светлината влиза в битка с Мрака! Тракийски поверия за Деня на пролетното равноденствие:

Денят на пролетното равноденствие е един от най-магичните дни през годината. Неслучайно с него са свързани и много поверия, касаещи светлината и мрака, които точно на тази дата изравняват сили.

Според вярванията на нашите предци, древните траки, именно на днешния ден светлината влиза в битка с тъмнината и повежда за половин година силите на доброто, които побеждават злото.

Те особено силно почитали двата периода, когато тъмнината и светлината са в примирие – равноденствията.

А днес, 20 март, настъпи пролетното, точно в 05:07 ч софийско време, а традиционно се празнува от 20 до 22 март.

Врата

В древните тракийски земи има множество места, където са се чествали равноденствията, но особено тържествено те са били отбелязвани на две места – на скалния мегалит Момини камъни (известен и като Момини скали) край Старосел и на Татул в Родопите.

Слънчевата врата – така древните са наричали Момини кaмъне, защото са вярвали, че навръх пролетното равноденствие Слънцето с изгряването си се промушва през свещените камъни и оплодотворява Земята. Това е свещен божествен съюз. През вратата в трите дни на равноденствието преминават и душите. Някои се връщат от онзи свят, други тогава отиват при сенките.

Момини камъне

Слънцето се промушва през Момини камъне на равноденствието.

ПОЧИВКА

Край Староселския мегалит е имало празненства, които започвали още преди изгрев, а кулминацията е била след залеза на Слънцето. Като в древността се смята, че са се разигравали вакханалии, обогатени с много вино, пиене и ритуални сексуални игри. Но противно на нечии очаквания, те са били само между женените двойки и не е имало масово изневеряване.

А що се отнася до името на Момини камъне, то идва от легенда, която гласи как едно мома се влюбила лудо в момък и му се отдала. Родителите й разбрали за позора и я проклели. Тя и момъкът избягали и тръгнали към върха, но проклятието ги застигнало и те се превърнали в прегърнати камъни за вечността.

Орфей

Татул е друго място, където древните ни предци срещали идването на Слънцето и пролетта. Смята се, че там са се правели жертвоприношения, като даровете не винаги са били само от цветя, питки и плодове. Според проучванията на историците, траките са вярвали, че там е погребан легендарният Орфей.

Иначе на 21 март, в деня след слънцестоенето, започва и астрологичната нова година.

гробът на Орфей

Гробът на Орфей в Татул.

ТЕЛЕГРАФ

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?