Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Кой са двата най-често срещани проблема с водопроводната система?
Кой са двата най-често срещани проблема с водопроводната система?

Кой са двата най-често срещани проблема с водопроводната система?

Най-често срещаните водопроводни проблеми са запушени канали и тоалетни и течащи кранове и тръби. Всеки от тези проблеми изисква различно решение, което ще разгледаме по-долу.

Не осъзнавате колко много разчитате на водопроводната система, докато не започнете да имате проблеми и се нуждаете от ВиК услуги. Капещ кран тук, бавно оттичане там – с остаряването на дома ви е естествено да имате някои проблеми с водопроводната система. Някои от тези проблеми са достатъчно прости, за да ги направите сами без особени затруднения. Други са свързани с някои потенциални опасности и е по-добре да бъдат оставени на професионалистите извършващи ВиК услуги и ремонти в София. Познаването на често срещаните водопроводни проблеми и решенията им ви помага да знаете кога да вземете колана с инструменти и кога да повикате водопроводчика.

ЗАПУШЕНИ КАНАЛИ И ТОАЛЕТНИ

Можете да откриете запушената канализация, когато видите, че водата се връща назад, докато изпразвате мивката или вземате душ. Признаците за запушване на тоалетна често са по-непосредствени. Вместо да промива нормално, водата се натрупва в тоалетната чиния и дори може да прелее. Отстраняването на запушването обикновено възстановява нормалното състояние на канализацията или тоалетната с малко работа от типа „направи си сам“ или с посещение на водопроводчик.

• Какво причинява проблемът: Бавната или запушена канализация се появява, когато нещо блокира частично или напълно канала. В мивките и душовете косата често е виновна за това, но и други предмети, като капачка от шампоан или малка играчка, могат да попаднат в канала и да блокират тръбата. В тоалетните проблемът често възниква, когато нещо друго, различно от разтворими отпадъци, влезе в тоалетната и се отпусне. Тези твърди предмети не могат да се движат през тръбата, така че остават на място, като затрудняват или правят невъзможно преминаването на водата покрай запушването и по тръбите.

• Как да поправите запушени канали и тоалетни: Започнете с бутало, за да отстраните запушването. Плунгът е подходящ както за тоалетни, така и за канализация. Простият водопроводен инструмент помага за разхлабване на запушванията с помощта на въздушно налягане. Поставете отворения край на плунжера изцяло върху канала и го движете нагоре-надолу, за да създадете засмукване. Ако успеете да приближите запушването достатъчно близо, използвайте пинсета или клещи, за да хванете струпването и да го отстраните от канала. Химическите препарати за почистване на канали предлагат вариант, ако не можете да отстраните запушването с бутало. В магазините за домашни потреби се продават и водопроводни змии, които могат да разчистят запушванията, за да потече отново водата.

• Как да избегнем запушването на канализацията и тоалетните: Предотвратете запушването на тоалетната, като пускате в нея само разтворими отпадъци. Наблюдавайте внимателно децата, за да не пускат в тоалетната играчки или други големи предмети. Ако нещо падне в тоалетната, извадете го, вместо да се опитвате да го промиете. В душовете използвайте уловител за коса над отводнителния канал, за да не се събират свободни кичури в отводнителната тръба. Опитайте се да държите свободните кичури коса извън мивките, за да предотвратите запушването им.

• Кога да се обадите на водопроводчик: Ако не можете лесно да отстраните запушването сами, оставете професионалист, предлагащ ВиК услуги, да се справи със запушената канализация или запушената тоалетна. Друг момент, в който трябва да се обадите на водопроводчик, е при повтарящи се запушвания на един и същ отводнителен канал. Използването на разяждащи почистващи препарати за канализация може да повреди тръбите с течение на времето при редовна употреба. Водопроводчикът може да успее да отстрани проблема, за да предотврати бъдещи запушвания, без да повреди тръбата.

ТЕЧАЩИ КРАНОВЕ И ТРЪБИ

Течащите смесители и тръби са често срещани проблеми с водопроводната система в апартаменти и къщи. Капещите кранове са по-скоро досадни и са загуба на пари, отколкото ВиК авария, но тези капки се натрупват бързо – отстраняването на течовете в дома ви може да спести до 10 % от сметката ви за вода. Един смесител, който пропуска по едно капене в секунда, допринася за над 3000 галона всяка година – еквивалент на 180 душа. В цялата страна течовете във водопроводната мрежа могат да доведат до над 1 трилион галона вода. Течащите смесители са лесни за откриване, тъй като водата физически капе от смесителя, когато той е в изключено положение. Обикновено можете да чуете капенето, дори ако не сте в помещението.

Течащите тръби могат да причинят големи щети, ако не откриете проблема веднага. Често забелязвате течащите тръби след определен период от време, когато видите локва под тръбите или чуете капене.

• Какви са причините за проблема: Обикновено капещият кран се получава, когато шайбата, която образува уплътнението на крана, се повреди. Повредите могат да включват разкъсване, разместване или закърняване. Когато тази повреда настъпи, шайбата вече не уплътнява плътно, което позволява на малки количества вода да капят от крана. С течение на времето седлото на клапана също може да се износи или да корозира. Ако тръбите ви текат, най-вероятното място е в съединението. Течове могат да се появят поради влошаване на състоянието, разместване, високо водно налягане или други повреди.

• Как да поправите течащи смесители и тръби: При чешмите проблемът се решава със замяна на шайбата, която причинява теча. Това може да бъде работа от типа „направи си сам“, но подмяната на шайбата е по-лесна със специализирани инструменти, така че може да се наложи да повикате водопроводчик. Течът на тръбите може да бъде проста или много сложна работа. Дори ако трябва да смените само една обикновена U-връзка, понякога е по-лесно да оставите работата на професионалист, за да избегнете голяма бъркотия

• Как да избегнем течащи смесители и тръби: Често е трудно да се избегне естественото износване при редовна употреба. С течение на времето неизбежно ще се стигне до течове в смесителите. Забавете това износване, като включвате и изключвате бавно крановете и избягвате прекомерния натиск върху дръжките. Трудно е да се предотвратят течове от тръбите, но можете да откриете проблема на ранен етап при редовна проверка. Търсете влага или малки капки. Видима ръжда или отлагания от бял варовик могат да сигнализират за потенциална възможност за течове.

• Кога да се обадите на водопроводчик: Обадете се на водопроводчик, за да смени шайбата, ако нямате опит с водопроводните инсталации. За течащи тръби повикайте професионалист, когато работата е твърде голяма или ако не искате да се занимавате с почистване.

ПОЛЕЗНО: СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ВОДОПРОВОДЧИК

Някои водопроводни проекти е по-добре да бъдат оставени на професионалисти. Ако имате нужда от ВиК услуги, имайте предвид тези съвети:

• Изберете местен водопроводчик с добра репутация.
• Свържете се с водопроводчика възможно най-скоро, за да избегнете дълго забавяне на водопроводния ремонт.
• Винаги се обаждайте на сертифициран водопроводчик за сериозни проблеми.
• Бъдете подготвени да обясните проблема.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?