Home » ЗДРАВЕ » Котка предупредила стопанина си за инфаркт-По какъв начин котките усещат и предупреждават стопаните си за заболяване
Котка предупредила стопанина си за инфаркт-По какъв начин котките усещат и предупреждават стопаните си за заболяване

Котка предупредила стопанина си за инфаркт-По какъв начин котките усещат и предупреждават стопаните си за заболяване

Котките, тези мистериозни и интелигентни същества, отдавна са спечелили сърцата ни със своето сладко мъркане и нежни погледи. Но не само с нежността си те обогатяват живота ни.

Оказва се, че те също могат да бъдат ценни индикатори за здравословни проблеми. Тяхното чувствително обоняние и внимание към детайлите могат да ни предупредят за сериозни заболявания, които иначе биха могли да останат незабелязани.

Как космат домашен любимец може да предупреди човек за големи здравословни проблеми?

Смята се, че котките могат да усетят болестите на стопаните си благодарение на уникалния си набор от сетива. Те могат умело да откриват миризми, промени в сърдечния ритъм и дори неизказаните думи на техните собственици. Ето защо не трябва да се изненадвате, ако котката ви изведнъж започне да се държи необичайно. Журналисти от Rsute.ru пишат за начините, по които котките могат да предупредят хората за сериозни здравословни проблеми.

Промени в поведението

Котките са склонни да имат свои собствени установени навици и поведение. Ако вашата обикновено активна и любознателна котка е станала дистанцирана и отдръпната, това може да е знак, че нещо не е наред. Те могат да спят повече, да играят по-малко и да показват други промени в поведението. Ако забележите нещо подобно, това може да е предупредителен знак.

Промени в навиците

Котките обикновено имат навици по отношение на храната и водата. Ако котката ви изведнъж започне да отказва да яде или пие, това може да е признак на заболяване. Освен това смяната на мястото, където котката ви уринира или дефекира, също може да е признак за здравословни проблеми.

Промени в гласа

Котките общуват с нас чрез мяукането си. Ако обикновено мълчаливо животно започне да мяука по-силно, по-пискливо или, обратно, стане тихо, това може да е признак на заболяване. Промените в начина, по който изразяват своите нужди и емоции, може да са свързани със здравето.

Повишено внимание към болното място

Котките могат да бъдат изненадващо внимателни към нашите чувства. Ако определена част от тялото ви боли, котката ви може да започне да ближе или чеше тази област. Това е техният начин да покажат грижа и подкрепа.

Примери от реалния живот

Има много истории за котки, които помагат на стопаните си да открият болести. Една от тях разказва за домашен любимец на име Оскар, който спасил живота на собственика си, като облизал раковата кожа на ръката му.

Друга история е за котката Мару, която предупредила собственика си за инфаркт. Още една история за косматия г-н G, който помогна да се открие рак на белите дробове при собственика му. Тези случаи подчертават как котките могат да бъдат полезни индикатори за здравословни проблеми на техните собственици.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?