Home » КЛЮКАРНИК » Кървав български обичай взриви „Фермата“, участници отказват да гледат зрелищно убийство!
Кървав български обичай взриви „Фермата“

Кървав български обичай взриви „Фермата“, участници отказват да гледат зрелищно убийство!

Поредният български обичай, който се разигра във „Фермата“ – Петльовден, стана повод за конфликти и множество разправии сред фермерите.

След като стана ясно, че за ритуала ще е нужно да бъде убит петел, при това от най-младия жител в стопанството Калоян, част от останалите отказаха да станат свидетели на коленето.

Помакът Нури и ромът Цецо обявиха, че няма да участват в обичая, тъй като той противоречи на религиозните им вярвания. Някои от мъжете и жените пък решиха, че не искат да гледат заколването на петела, защото им е жал за него.

Поведението им обаче разгневи икономиста Жоро, според който те са реагирали лицемерно, защото всеки от тях яде месо.

Единственият, когото той оправда, беше рокаджията Дидо, който е вегетарианец. Александра пък видя в реакцията на възмущение на съфермерите й начин да се харесат на зрителите, което определено не й се понрави.

Ивайло Караньотов също изрази възмущението си от жертвоприношението, определяйки го като варварски акт.

„Не може заколването на едно животно да е повод за веселба. Има начин и места, където се добива месо. Тук ние отнемаме една душичка, а нямаме право. Това е все едно да убиеш беззащитен човек. Има си хора за убиване, знаете кои са те и аз с удоволствие бих убил няколкостотин от тях“, заяви Караньотов.

Христина пък се възпротиви на това, че помакът Нури, според когото не е имало турско робство, а съжителство, също ще бъде облечен в народна носия. Според нея така те плюят на миналото и на жертвите, които предците ни са дали заради турците.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?