img
Home / БЪЛГАРИЯ / Майката на болно с COVID-19 дете с молба до ген. Мутафчийски

Майката на болно с COVID-19 дете с молба до ген. Мутафчийски

/
/
/
371 Views

Майката на заразеното с COVID-19 едногодишно дете написа прочуствен имейл до ген. Венцеслав Мутафчийски с молба да го изпишат по-бързо от болницата, научи КОЧ.

Дететнцето наистина изглежда клинично здраво, но не можем все още да потвърдим, че се изчистило от вируса, разказа началника на националния оперативен щаб. Трябва търпение, това обясних на родителите.

Вероятно 28 дни не стигат за пълното оздравяване на организма, както предупреди Световнат здравна организация. Говори се за срок от над 35 дни, посочи още ге Мутафчийски.

713 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 12 са в София, 1 в Пловдив, 2 в Смолян и 3 в Кюстендил. Лабораториите продължават да работят.

Излекувани са 81 души

Още трима души с коронавирус у нас са починали, а общият брой на заразените вече е 713.

И тримата починали са с придружаващи заболявания. В София е издъхнал мъж на 86 години, с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония. Той е бил настанен в „Пирогов“.

„Това, че обявяваме по 20 заразени на ден, означава, че се справяме добре. Според математиците ние сме приоблизително до пика. Само, че това не значи, че от утре ще започнем да обявяваме по-малък брой болни“, поясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За последното денонощие има 19 нови случая на заразени с коронавирус. Деветима от тях са приети в болница. Броят на излекуваните също нараства и те вече са 81.

„Увеличението на заразените е с 2,8 %, в сравнение с предишния ден. Активни са 581 души. От новите заразени 14 са в София – в Александровска болница – двама, в „Токуда“ – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В Благоевград има нов случай на мъж, който е с двустранна пневмония“, обясни Мутафчийски.

„Седем или осем деца са с коронавирус. Те са без сериозни увреждания. Детето на една годинка, което е най-младият пациент, е клинично здраво, но стои в болница, защото не можем да потвърдим, че е изчистено от вируса“, каза още генералът. По-късно през деня стана ясно, че едногодишното дете е било изписано от болницата в Добрич.

От медицинския персонал с COVID-19 са заразени 37 души. „Имаме още една болна акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ в София“, каза още Мутафчийски.

28 от общо 334 изследвани в Банско са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на брифинга главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че с активна в момента инфекция са само трима души.

След вдигането на карантината в града започна масовото тестуване на жителите. На PCR тестове трябва да бъдат подложени 1000 души.

За да бъде постигната тази цел, сега идеята е в процеса по тестуването да бъдат включени и личните лекари – така ще може да се изследват повече хора, каза още Мутафчийски. Генерал Мутафчийски благодари на Американското посолство, което е дарило 6000 PCR теста.

Подготвя се режим за възстановяване на ваксинацията при децата след великденските празници.„В момента много активно върви подготовката, най-вече в Министерството на здравеопазването, за изработване на режим за възстановяване на ваксинацията на новородените, както и на женските консултации след празниците”, поясни началникът на Националния оперативен щаб.

Мендувременно стана ясно, че министърът на икономиката е под 14-дневна дошашна карантина. Мярката се налага, защото той се е завърнал от Обединените арабски емирства, за да получи 15 тона дарение на медицински консумативи.

марица

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook