Home » БЪЛГАРИЯ » Мизерия: Потресаващи СНИМКИ на родни гурбетчии шокираха мрежата
Мизерия: Потресаващи СНИМКИ

Мизерия: Потресаващи СНИМКИ на родни гурбетчии шокираха мрежата

Потресаващи снимки на битието на местни гастарбайтери в Англия ни изпрати наш читател.

На фотосите се вижда как нашенци са опънали палатка на паркинг до микробус с благоевградска регистрация. Част от гастарбайтерите спят в палатката, а другите, подложили чанти, са се опънали на седалките в микробуса. Става въпрос за сезонни работници, тръгнали да обират реколтата на англичаните, пише struma.com.

Привлекателно високо възнаграждение е прокудило местните от родината, за да аргатуват на чужденците. Плашеща е статистиката, направена официално в края на 2016 година. Броят на българите, работещи и живеещи в Обединеното Кралство е 200 000 души, три години по-късно отчитат, че броят им се е увеличил с още 50 000, разпредели в различните части на Великобритания. Освен сезонни работници англичаните наемат и строители.

„Цели бригади от Симитли и Кресна се изнасят там, работят една година, излизат на борсата, връщат се живеят тук, докато похарчат парите и заминават пак, дори не си правят труда да търсят работа, тъй като за времето, в което работят в чужбина припечелват достатъчно, за да поживеят спокойно една година, това отчитат от община Симитли.

Същата е ситуацията и в други общини на областта. В община Кресна има села, които обезлюдяват в летния сезон. Организирано, десетки се изнасят за чужбина, работят няколко месеца и се връщат да прекарат зимата у дома, после отново заминават.“

Броят на тези, които напускат България заема застрашителни размери, по-доброто възнаграждение навън примамва хората, които предпочитат да мизеруват в чужбина, но да спестят някой лев, тук заплащането е по-ниско и трудно се намира работа, коментира преди време кметът на Кресна Н. Георгиев

Той уточни, че в общината има хора, които излизат в тримесечен платен отпуск, ако имат някаква работа и заминават да берат плодове, според сезона.

Освен Англия привлекателна дестинация за гастарбайтерите е и Испания ангажиментите им са или на полето, или в строителството, а за жените в домакинството, или да гледат възрастни хора.

Испанците наемат нашенци, защото са много по-работливи от тях, но им струват по-евтино. Над 350 000 са българите в Испания. Земите на Калабрия и Сицилия в Италия се обработват от българи и чужденци.

Броят на българите в Италия по последни данни за 2019 година са над 60 000 души, като най-много са концентрирани в Сицилия и Калабрия – Южна Италия. От години в Сицилия има изнесли се благоевградски ромски кланове, които работят каквото им падне, но не се връщат в родния град.

Броят на българските граждани в чужбина по преценка на дипломатическите ни представителства за 2016 г. е над 3 милиона и половина. Според други, този брой е много повече. Реално, точният брой на българите в чужбина е неизвестен. Приблизителни данни дава Уикипедия за периода 2013- 2016 година, днес обаче броят на нашенци зад граници, драстично се е увеличил.

Българи в Австрия

Най-малко 30 хиляди души. Най-много във Виена.

Българи в Аржентина

Около 80 хиляди българо-аржентинци.

Българи в Белгия

По официални данни около 8 хиляди души (2010г.). Най-много в Брюксел и Гент.

Българи в Бразилия

Около 60 хиляди българо-бразилци.

Българи във Великобритания

Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат във Великобритания. Най-много в Лондон.

Българи в Гърция

Около 150 хиляди души.

Българи в Германия

Около 150 хиляди души. Най-много българи има в Нордрайн-Вестфалия, която е гъсто населена и добре развита (20 хил. души). Statistisches Bundesamt. 20% от българите в Германия са женени за немци.

Българи в Канада

Около 70 хиляди български граждани. Най-много в Торонто. Според Statistics Canada броят на българите в Канада е най-малко 27 260.

Българи в Люксембург

Около 1300 души.

Българи в Русия

Около 35 хиляди души.

Българи в САЩ

Около 300 хиляди души от българско потекло, повечето скорошни емигранти. Най-много в Чикаго (50 хил.) (200 хил според друг източник), Вашингтон, Калифорния.

 На старото преброяване 2000 в САЩ 55 000 души са определили български за свой етнически произход, 28 565 души (45, 34%) са отбелязали, че говорят в къщи на български език, a 93 000 са общо тези, които са обявили български и частичен български произход, от обявилите единствено български произход най-много живеят в Калифорния – 7 845, Илинойс – 6 000, и Ню Йорк (щат) – 5 973 (2000г.), това съобщава „Новини Лондон..

Българи в Испания

За българите, Испания е сред най-предпочитаните страни за емиграция. Най-много българи има във Валенсия, Мадрид, Хетафе (предимно от Шуменско).

По данни от 1 януари 2013 г. на Националния статистически институт в Испания, 169 631 българи са били адресно регистрирани в общините (със 7780 по-малко в сравнение с предната година). Около 30 000 са подрастващите в училищна възраст.

По други неофициални данни, българите в Испания са около 350 000 души.

Българи във Франция

Около 35 хиляди души. Най-много в Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Тулуза.

Българи в Южна Африка –

Около 20 хиляди души.

Българи в Австралия и Нова Зеландия

Около 20 хиляди души. Най-много в Сидни (6 хил. души).

Българи в Казахстан

Около 7 хиляди души.

Българи в Португалия

Около 70 хиляди души.

Българи в Обединени арабски емирства

Около 5 хиляди души.

Българи в Унгария

Около 9 хиляди души

Българи в Чехия

Около 7 хиляди души.

Българи в Швеция

Около 5 хиляди души.

Българи в Ирландия

Около 4хиляди души.

Българи в Швейцария

4, 500 по данни от преди няколко години

Българи в Нидерландия

21 хиляди официално регистрирани (данни от 2013г.)

Българи в Дания

Около 7 хиляди души.

Българи в Словакия

Около 2 хиляди души.

Българи в Норвегия

Около 2 хиляди души.

Българи в Полша

Над 2000 души.

Българи в Израел

Около 1000 души.

Дълъг е списъкът с държавите, приютили нашите гастарбайтери зад граница. Сред тях малко са тези, които са успели да намерят работа, която отговаря на образователния им ценз у нас и тези, които са в чужбина, за да учат. Останалите търпят несгоди, за да припечелят някой лев, далеч от родината.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?