img
Home / БЪЛГАРИЯ / Мизерия: Потресаващи СНИМКИ на родни гурбетчии шокираха мрежата

Мизерия: Потресаващи СНИМКИ на родни гурбетчии шокираха мрежата

/
/
/
545 Views

Потресаващи снимки на битието на местни гастарбайтери в Англия ни изпрати наш читател.

На фотосите се вижда как нашенци са опънали палатка на паркинг до микробус с благоевградска регистрация. Част от гастарбайтерите спят в палатката, а другите, подложили чанти, са се опънали на седалките в микробуса. Става въпрос за сезонни работници, тръгнали да обират реколтата на англичаните, пише struma.com.

Привлекателно високо възнаграждение е прокудило местните от родината, за да аргатуват на чужденците. Плашеща е статистиката, направена официално в края на 2016 година. Броят на българите, работещи и живеещи в Обединеното Кралство е 200 000 души, три години по-късно отчитат, че броят им се е увеличил с още 50 000, разпредели в различните части на Великобритания. Освен сезонни работници англичаните наемат и строители.

„Цели бригади от Симитли и Кресна се изнасят там, работят една година, излизат на борсата, връщат се живеят тук, докато похарчат парите и заминават пак, дори не си правят труда да търсят работа, тъй като за времето, в което работят в чужбина припечелват достатъчно, за да поживеят спокойно една година, това отчитат от община Симитли.

Същата е ситуацията и в други общини на областта. В община Кресна има села, които обезлюдяват в летния сезон. Организирано, десетки се изнасят за чужбина, работят няколко месеца и се връщат да прекарат зимата у дома, после отново заминават.“

Броят на тези, които напускат България заема застрашителни размери, по-доброто възнаграждение навън примамва хората, които предпочитат да мизеруват в чужбина, но да спестят някой лев, тук заплащането е по-ниско и трудно се намира работа, коментира преди време кметът на Кресна Н. Георгиев

Той уточни, че в общината има хора, които излизат в тримесечен платен отпуск, ако имат някаква работа и заминават да берат плодове, според сезона.

Освен Англия привлекателна дестинация за гастарбайтерите е и Испания ангажиментите им са или на полето, или в строителството, а за жените в домакинството, или да гледат възрастни хора.

Испанците наемат нашенци, защото са много по-работливи от тях, но им струват по-евтино. Над 350 000 са българите в Испания. Земите на Калабрия и Сицилия в Италия се обработват от българи и чужденци.

Броят на българите в Италия по последни данни за 2019 година са над 60 000 души, като най-много са концентрирани в Сицилия и Калабрия – Южна Италия. От години в Сицилия има изнесли се благоевградски ромски кланове, които работят каквото им падне, но не се връщат в родния град.

Броят на българските граждани в чужбина по преценка на дипломатическите ни представителства за 2016 г. е над 3 милиона и половина. Според други, този брой е много повече. Реално, точният брой на българите в чужбина е неизвестен. Приблизителни данни дава Уикипедия за периода 2013- 2016 година, днес обаче броят на нашенци зад граници, драстично се е увеличил.

Българи в Австрия

Най-малко 30 хиляди души. Най-много във Виена.

Българи в Аржентина

Около 80 хиляди българо-аржентинци.

Българи в Белгия

По официални данни около 8 хиляди души (2010г.). Най-много в Брюксел и Гент.

Българи в Бразилия

Около 60 хиляди българо-бразилци.

Българи във Великобритания

Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат във Великобритания. Най-много в Лондон.

Българи в Гърция

Около 150 хиляди души.

Българи в Германия

Около 150 хиляди души. Най-много българи има в Нордрайн-Вестфалия, която е гъсто населена и добре развита (20 хил. души). Statistisches Bundesamt. 20% от българите в Германия са женени за немци.

Българи в Канада

Около 70 хиляди български граждани. Най-много в Торонто. Според Statistics Canada броят на българите в Канада е най-малко 27 260.

Българи в Люксембург

Около 1300 души.

Българи в Русия

Около 35 хиляди души.

Българи в САЩ

Около 300 хиляди души от българско потекло, повечето скорошни емигранти. Най-много в Чикаго (50 хил.) (200 хил според друг източник), Вашингтон, Калифорния.

 На старото преброяване 2000 в САЩ 55 000 души са определили български за свой етнически произход, 28 565 души (45, 34%) са отбелязали, че говорят в къщи на български език, a 93 000 са общо тези, които са обявили български и частичен български произход, от обявилите единствено български произход най-много живеят в Калифорния – 7 845, Илинойс – 6 000, и Ню Йорк (щат) – 5 973 (2000г.), това съобщава „Новини Лондон..

Българи в Испания

За българите, Испания е сред най-предпочитаните страни за емиграция. Най-много българи има във Валенсия, Мадрид, Хетафе (предимно от Шуменско).

По данни от 1 януари 2013 г. на Националния статистически институт в Испания, 169 631 българи са били адресно регистрирани в общините (със 7780 по-малко в сравнение с предната година). Около 30 000 са подрастващите в училищна възраст.

По други неофициални данни, българите в Испания са около 350 000 души.

Българи във Франция

Около 35 хиляди души. Най-много в Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Тулуза.

Българи в Южна Африка –

Около 20 хиляди души.

Българи в Австралия и Нова Зеландия

Около 20 хиляди души. Най-много в Сидни (6 хил. души).

Българи в Казахстан

Около 7 хиляди души.

Българи в Португалия

Около 70 хиляди души.

Българи в Обединени арабски емирства

Около 5 хиляди души.

Българи в Унгария

Около 9 хиляди души

Българи в Чехия

Около 7 хиляди души.

Българи в Швеция

Около 5 хиляди души.

Българи в Ирландия

Около 4хиляди души.

Българи в Швейцария

4, 500 по данни от преди няколко години

Българи в Нидерландия

21 хиляди официално регистрирани (данни от 2013г.)

Българи в Дания

Около 7 хиляди души.

Българи в Словакия

Около 2 хиляди души.

Българи в Норвегия

Около 2 хиляди души.

Българи в Полша

Над 2000 души.

Българи в Израел

Около 1000 души.

Дълъг е списъкът с държавите, приютили нашите гастарбайтери зад граница. Сред тях малко са тези, които са успели да намерят работа, която отговаря на образователния им ценз у нас и тези, които са в чужбина, за да учат. Останалите търпят несгоди, за да припечелят някой лев, далеч от родината.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!