Новините на фокус
Home » СВЯТ » Момиче на 17 години избра смъртта чрез евтаназия
Момиче на 17 години избра смъртта чрез евтаназия

Момиче на 17 години избра смъртта чрез евтаназия

Момиче от Холандия се е възползвало от законното в страната право, да умре с помощта на ефтаназия, разбра „Ко4„.

Според информацията, тийнейджърката е страдала от посттравматично стресово разстройство, депресия и анорексия, поради това, че в детска и юношеска възраст е била жертва на сексуално насилие.

Лекарите й направили смъртоносната инжекция два дни след навършването на 17-годишна възраст. Именно от тази възраст в страната е позволено да се получи такава услуга без разрешението на родителите.

В пост в социалните медии, един ден преди смъртта си миналата неделя, Ноа Потховен направи решението си публично.

Тя пише: „Може би това е изненада за някои, но решението ми не е импулсивно. След години на борба аз съм изтощена. Престанах да ям и пия за известно време, а след много дискусии и оценки беше решено да удовлетворят желанието ми, защото страданията ми са непоносими. Ноа добавя, че никога не се е чувствала сякаш е „жива“, по-скоро оцеляваща, пишейки: „Дишам, но вече не живея“.

Накрая тя моли приятелите и последователите си в Instagram да не я убеждават, че това не е добро, тъй като това е нейно решение и то е окончателно. Родителите на Ноа не са знаели за това решение и са шокирани от случилото се. Момичето е оставило в стаята си пластмасова кутия с прощални писма до роднини и приятели.

Тя е прекарала много години в психиатрични клиники, а на 16-годишна възраст пише автобиографична книга, където описва живота си.

„Бях в шок“, казва Лизет, майката на Ноа.

– Не можехме да го възприемем. Ноа е сладка, красива, умна, социална и винаги весела. Как е възможно тя да поиска да умре? „Никога не сме получавали реален отговор. Току-що чухме, че животът й вече няма смисъл. Само от година и половина знаехме каква тайна тя е носила със себе си през годините“. Тази тайна, както е описана в книгата й, е, че Ноа е била насилвана на парти на ученик, когато е била на 11 години, и отново една година по-късно на парти на друг тийнейджър.

На 14-годишна възраст, тя била изнасилена от двама мъже, но не разказала за случилото се „от страх и срам“. „Преживявам страха, болката всеки ден“, каза тя миналата година. – Винаги съм уплашен, винаги съм нащрек. И до днес тялото ми все още се чувства мръсно“.

Според холандското законодателство, евтаназията е разрешена на деца от 12-годишна възраст, в случай че лекарят приеме тяхното страдание за несъвместимо с живота. През 2017 г. по този начин са починали 6,5 хил. души – около 4,5% от всички смъртни случаи в страната.

През август 2018 г. бе съобщено, че в Белгия лекарите са провели евтаназия на две тежко болни момчета на възраст 9 и 11 години. Те станаха най-младите пациенти, подложили се на смъртоносната инжекция.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?