Home » KO4 STORY » Не пъдете котето, което се гали в краката ви – иска да ви предупреди за нещо!
Не пъдете котето което се гали в краката ви - иска да ви предупреди за нещо!

Не пъдете котето, което се гали в краката ви – иска да ви предупреди за нещо!

Какво се опитва да ви каже вашата котка, когато се гали в краката ви?

Въпреки че има няколко различни причини за този жест, той обикновено е знак за нейната любов и отдаденост към вас.

Правото на собственика и територията

Котките разчитат на обонянието си, за да получат информация за света около тях. Те имат жлези на брадичката, бузите, челото и дори на лапите си, които отделят феромон.

Този феромон няма мирис за хората, но може лесно да бъде открит от други кучета и животни. Тези феромони разказват много на другите животни за котката, която ги е изоставила, пише The Spruce Pets.

Това може да включва информация дали котката е мъжка или женска, дали е била стерилизирана или дори в какво настроение е била котката по това време.

коте се гали

Когато се прибирате от работа или изпълнявате задачи, може да носите аромати от други места или дори от други животни върху кожата си.

Когато котката ви се търка върху вас, тя може да се опитва да остави миризмата си върху вас, маркирайки ви като нейна собственост.

С други думи, котката казва на други котки и животни: „Този човек ми принадлежи!“ Това е вид териториално поведение, което показва, че котката иска да има силна връзка с вас.

Покана за ласка и внимание

Когато котката ви започне да драска и потупва с лапи по краката ви, когато се приберете у дома след дълъг работен ден, тя вероятно иска вашето внимание. Може би тя просто иска вечерята си, но това също може да означава, че иска да си играете или да я галите.

Котките, които обичат да бъдат галени, могат да проявят специфичен тип „драскане“ по главата. Ако котката ви се „трие“ в краката ви, подайте ръка. Ако котката ви „почеше“ главата си в ръката ви, тя вероятно иска да я погалите.

гальовно коте

Израз на нежност

Както споменахме по-рано, „почесването“ на главата е често срещано поведение, което, когато се извършва върху човек, обикновено означава покана за галене. Това също е знак, че котката се чувства сигурна и спокойна около човека, с когото се „чеше“.

Това също означава, че животинката е щастлива и доволна в своята среда. Уверените и щастливи котки ще имат спокойна муцунка без напрежение около очите, ушите или мустаците.

Те също могат да направят няколко бавни мигания. Тялото им ще бъде отпуснато, понякога дори легнало настрани или по гръб.

Котките могат да се „трият“ в краката ви по различни причини. Независимо дали е начин да маркират територия или начин да привлечекат вниманието си, това е основно израз на обич. Не ги отпъждайте!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?