img
Home / KO4 STORY / Не си българин, ако не знаеш кой е това! Страшилището за всички турци, който не се даде на никого! Това е самият..

Не си българин, ако не знаеш кой е това! Страшилището за всички турци, който не се даде на никого! Това е самият..

/
/
/
889 Views

Знаете ли кой е Вълчан войвода? Сигурно сте чували някоя от неговите легенди? Той е имал несметно богатство, което иманярите и до ден днешен търсят.

Той е бил първият български пират. Контролирал е зоната между Приморско и търското пристанище Мидия.

Командир е на цяла флота от гемии, които са ЗАПЛАХА ЗА ВСИЧКИ ТУРЦИ ЕДНО ВРЕМЕ!

Османските пирати по време на робството, често са нападали български морски градове и големи пристанища.

ВЪЛЧАН ОБАЧЕ НЕ ИСКАЛ ДА СКЛОНИ ГЛАВА И ДА СЕ КЛАНЯ НА ТУРЦИТЕ! ТОЙ НАПАДАЛ ТУРСКИ КОРАБИ И ПЛЯЧКОСВАЛ ВСИЧКИТЕ ИМ НАХОДКИ. ВЪЛЧАН НЕ БИЛ ЖЕСТОК КАТО ТУРСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ! ТОЙ БИЛ ХИТЪР. КОГАТО ИМАЛО СИЛНИ БУРИ, ТОЙ СЕ КАЧВАЛ С ХОРАТА СИ НА НАЙ-ВИСОКИТЕ БРЕГОВЕ. ПАЛЕЛ ОГЪН И ЗАПОЧВАЛА ВЕСЕЛБАТА. ТУРСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ, ЧЕ ТОВА Е ФАР И ТЪРСЕЙКИ СПАСЕНИЕ СЕ РАЗБИВАЛИ В СКАЛИТЕ!

Вълчан ги довършвал и прибирал техните съкровища Войводата и неговите хора, когато се зададяла буря подклаждали буен огън и на най-високия бряг и започвали да играят хоро около огъня. Блясъкът на горящия огън от далеч привличал заблудените в бурята кораби, които смятали, че това е морски фар. Приближавайки на близо те се разбивали в скалите и пиратите плячкосвали ценностите, с които били натоварени.

Много легенди се носят за този ВЕЛИК ЧОВЕК! Както в една народна песен се пее

„Вълчан в гемия плуваше и на турци мъстеше…“ Трябва да вземем пример от този човек. Той не се е страхувал, решил е да се опълчи и да сложи край на тиранията. КЛИН, КЛИН ИЗБИВА! НЕ СВЕЖДАЙТЕ ГЛАВИ, БРАТЯ! БОРЕТЕ СЕ С ТИРАНИНА!

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook